Bukan Islam Tak Patut Halang

Himpunan Aman UMMAT 24 Jun 2016

Himpunan Aman A355?

Himpunan Aman UMMAT 24 Jun 2016

Kuasa Veto Melayu

Kenali Kuasa VETO Melayu Di Dalam Perlembagaan

Vernakular Melayu Telah Dikorbankan

Bagaimana Pula Dengan Vernakular Lain?

Tahniah Ah Jib Gor

Ke Arah Melahirkan Malaysia Moden Dengan Warganegara Tidak Tahu Berbahasa Kebangsaan?

Wednesday, 30 November 2016

Nasib Muslim Ditangan Kafir!

Setelah usaha dilakukan oleh sesetengah negara untuk menghalang kemasukan pelarian daripada negara-negara Islam yang sedang bergolak, hanya kerana Islam adalah agama yang dianuti, walaupun hakikatnya, negara mereka musnah hasil daripada kesan kerakusan hegemoni geo-politik Barat. Muslim hari ini ditindas lagi apabila Mahkamah di Belanda memutuskan bahawa wanita-wanita Muslim di Belanda dilarang daripada memakai burka di tempat-tempat awam.

Belanda yang telah sekian lama terkenal di seluruh dunia kerana menghalalkan pelacuran, satu bentuk perhambaan tertua dunia, dan juga negara yang telah meluluskan undang-undang kontroversial 'bunuh diri' atas nama Euthanasia kepada sesiapa saja yang tidak sanggup lagi menderita 'sakit', tiba-tiba mengatakan tidak kepada sehelai kain 'bernama' burqa?

Barat & Fesyen Apa Saja
Ironinya, baru-baru ini seorang lelaki kaki botol dibenarkan untuk 'bunuh diri' dan setakat ini lebih lima ribu nyawa telah menjadi korban projek gila Euthanasia. Kita hairan apabila burka pula tiba-tiba diharamkan?! Rupa-rupanya keterbukaan Belanda ada hadnya. Kita ingat setelah perhambaan atas nama pelacuran dibenarkan undang-undang negara tersebut sama seperti projek bunuh diri Euthanasia, Belanda akan terbuka kepada segala-segalanya. Nampaknya tidak kepada burka!

Ianya tidak akan terhenti di situ. Nampaknya hal yang sama juga dikatakan bakal berlaku di serata Kesatuan Eropah apabila pengharaman ini bakal mengambil tempat. Perancis baru-baru ini diketawakan dunia apabila cuba mengharamkan pemakaian 'Burkini' di pantai-pantainya yang membenarkan telanjang bulat, walaupun kononnya memegang kuat kepada prinsip 'liberte, egalite & fraternite'.

Pelik bin ajaib, ketika dunia tidak lagi terlopong melihat kepada cara berpakaian, dan ada kalanya tidak berpakaian agen provokatur budaya dan moral si Lady Gaga, Barat amnya masih tertutup mindanya?

Barat & Fesyen Apa Saja
Rupa-rupanya apabila diuji tahap keterbukaan, Belanda seperti kebanyakkan negara Barat lain, tidaklah seterbuka mana. Setelah Masjid Al-Aqsa dijarah, mungkin ada dikalangan kita yang belum dengar berita bahawa negara haram Zionis, Israel telah mengharamkan seruan azan darjpada berkemumandang di Masjid. Dan kita di Malaysia masih bertelagah pasal istilah?

Tuesday, 29 November 2016

Datuk Seri Tiong King Sing-Sokong Pindaan Akta 355 Bukan Bererti Khianat Non Muslim!

Tahniah dan syabas diucapkan kepada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) dan pemimpin parti tersebut Datuk Seri Tiong King Sing yang tampil bersikap jujur menyatakan pendirian parti tersebut bahawa Pindaan Akta 355 adalah hak beragama orang Islam yang harus dihormati semua.

Keterbukaan SPDP jelas menunjukkan kematangan dan kesederhanaan dalam berpolitik yang diamalkan oleh parti  tersebut yang semestinya harus dijadikan contoh kepada semua. Negara kita sememangnya memerlukan lebih banyak parti politik bukan Islam yang sentiasa menghormati Islam dan cara hidup Muslim.

Ia juga boleh menjadi teladan terutamanya kepada parti-parti politik bukan Islam yang masih degil dan gemar untuk berburuk sangka dengan Pindaan Akta 355, walaupun sudah berkali-kali diperjelaskan bahawa ianya bukan Hudud dan tidak ada kena-mengena dengan kehidupan orang bukan Islam.

Bercakap kepada Borneo Post beberapa hari lalu beliau berkata "PDP tidak terlibat sama mengkritik cubaan Pindaan Akta 355 kerana kira tahu bahawa Hadi hanya mahu meminda rang undang-undang untuk memperkasa Mahkamah Syariah dan kami berpendapat tidak harus mengkritiknya secara melulu."


Pendirian SPDP dan Datuk Seri Tiong King Sing itu harus dijadikan contoh kepada mana-mana parti nyamuk yang berharapkan dana parti bukan Islam untuk kelangsungan hayat berpolitik seperti beberapa ekor anjing tambatan yang sedia menyalak untuk DAP bila perlu.

'Olive branch' yang dihantar bolehlah dianggap sebagai 'wake-up call' untuk parti-parti yang mengharapkan undi Melayu/Islam bahawa tidak akan ada alasan yang munasabah lagi mana-mana parti untuk tidak mengundi menyokong Pindaan Akta 355 kerana parti bukan Islam seperti SPDP sendiri memilih untuk sebulat suara mengundi pindaan akta itu kelak.

Saturday, 26 November 2016

Etnik Rohingya-Nasib Muslim Ditangan Kafir Harbi!

Setakat ini sudah puluhan ribu nyawa Muslim dikorbankan oleh pengganas Buddha di Myanmar dan dunia, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) masih kelu seribu bahasa. Walaupun genosid yang sedang diperlakukan kepada etnik Rohingya telah entah ke berapa kali berlaku, dunia dan ‘polis dunia’, seperti Amerika Syarikat dan lain-lain anggota NATO belum merasa terpanggil untuk melakukan sesuatu konstruktif supaya perbuatan tidak berperikemanusiaan itu dihentikan.

Perhimpunan Solidariti & Munajat Bersama Muslim Rohingya

Kali ini keganasan dan etnik Rohingya disembelih lagi, namun sememangnya Amerika Syarikat dan Barat yang selalu mendabik dada sebagai pejuang hak asasi papan atas jelas kelihatan tidak berminat membantu etnik Rohingya, sama seperti apa yang mereka lakukan dulu ketika dunia memerhatikan saja etnik Bosnia disembeljh di Eropah tanpa berkelip mata.
Amerika Syarikat khasnya tentulah keberatan untuk menghancurkan negara satelit yang mereka bantu ‘bina’. Aung San Suu Kyi merupakan agen didikan mereka sejak puluhan tahun lama. Masakan pemenang Hadiah Nobel Keamanan itu yang sejak sekian lama dijadikan gadis poster demokrasi menentang rejim tentera Myanmar, contoh saki-baki kebobrokkan dunia ketiga yang menolak ‘demokrasi’, mahu dipalitkan dengan peristiwa berdarah yang sedang berlaku di Myanmar.

Selain daripada Syria, Amerika Syarikat sebenarnya lebih berminat untuk membuli dan menganggu-gugat keamanan Malaysia!


Walaupun satu dunia boleh melihat gambar-gambar kekejaman yang sedang diperlakukan ke atas etnik Rohingya kini, dengan ribuan keadaan ngeri mayat-mayat sama ada yang tanpa kepala, dipotong anggota badan yang lain, saki-baki mayat dibakar ataupun keadaan mayat ibu dua anak yang mati tergantung. Dunia seperti tidak mampu untuk menolong, masih terlopong menonton berita etnik Rohingya disembelih ditanahair mereka sendiri.
Itu belum lagi dikira dengan video-video yang menunjukkan kekejaman yang diperlakukan oleh tentera dengan membakar kampung-kampung kediaman etnik Rohingya, rakyat Myanmar yang sepatutnya dilindungi mereka.


Kenyataan Wisma Putra

Aung San Suu Kyi juga masih belum buka mulut. Wajahnya yang lembut dan keibuan itu sebenarnya sangat memperdayakan. Jika ini bukan contoh jelas seorang kafir harbi yang wajib ditentang, entah apa dan siapa?


bacaan lanjut:

http://islam1st.org/2012/08/barat-hipokrasi-maha-acuan-3.html

Friday, 25 November 2016

Menjawab Polemik 'Anti Hudud' Seorang Tokoh Islam

Satu penulisan  yang tersebar luas di alam maya kian menimbulkan polemik, banyak perkara berkenaan keberkesanan hukum hudud dipersoalkan. Kita tidak akan membahaskan atau menafikan fakta. Kita mengakui apa yang benar dan menolak yang batil. Namun di dalam mesej tersebut, hudud digambarkan seolah-olah mempunyai banyak kelemahan. Ini diperkuatkan lagi dengan sokongan hujah-hujah yang menunjukkan kelemahan pentadbiran negara yang melaksanakan hudud seperti Arab Saudi. Seperti tiada keberkesanan langsung dengan perlaksanaan hudud di negara tersebut yang boleh dijadikan contoh.

Pertama sekali ingin diperjelaskan di sini, semua jenis hukuman dan bukan hudud sahaja, amat bergantung kepada  perlaksanaan. Dan perlaksanaan sesuatu itu bergantung kepada tokoh-tokoh yang yang bakal menggerakkannya kelak. Mengandaikan hudud sebagai contoh undang-undang yang lemah hanya kerana kelemahan daripada segi perlaksanaan adalah pemikiran yang dangkal. Adakah negara-negara gagal seperti Haiti, Myanmar, Zimbabwe, dan Greece mengamalkan sistem hudud? 

Hudud itu dilaksanakan dengan semangat Islam dan seruan Nabi Muhammad SAW. yang tersurat adalah hukuman dan yang tersirat itu adalah berkat disebaliknya. Tidak dinafikan kita masih perlu mendidik rakyat supaya menjiwai Islam bukan sahaja hanya pada nama akan tetapi kukuh berakar pada sahsiah dan keperibadian setiap individu Muslim itu.

Itu tanggungjawab sebagai individu dalam melaksanakan suruhan Allah SWT Dan pada peringkat kepimpinan, setiap pemimpin itu bertanggungjawab untuk melaksanakan hukum Allah. Memandangkan mesej polemik viral tersebut seolah-olah mempersoalkan RUU 355 yang dibentangkan oleh Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang baru-baru ini, maka eloklah kita lihat dari perspektif dan konteks itu. Sepertimana kita maklum dalam penulisan tersebut menyatakan bahawa terdapat aspek ta’zir, muamalat dan siyasah dalam sistem jenayah.

Haiti Mangsa Kerakusan Sistem Sekular Barat!

Ta’zir itu telahpun dilaksanakan pada peringkat persekutuan melalui pelaksanaan kanun jenayah sivil. Akan tetapi apabila tiba giliran mahkamah syariah diperkasakan, maka muncul lah pejuang-pejuang ‘hak asasi manusia’ yang akan ‘menyalak’ kononya pemerkasaan mahkamah syariah akan menindas golongan bukan Islam. Sedangkan mahkamah syariah hanya boleh menghukum orang Islam sahaja. 

Dari aspek muamalat, bukankah kita ada sistem perbankan Islam yang kian meluas dan antara yang termaju di dunia? Bukankah itu satu bentuk pencapaian? Kenapa perlu kita rujuk pada kekurangan pihak lain sedangkan terdapat contoh yang terbaik di depan mata yang menjadi kayu ukur yang dicemburui negara-negara termaju dunia?

Dari aspek siyasah pula, seawal tahun 1955 lagi Parti Islam Se Malaysia (PAS) telahpun bertapak dan bertanding dalam pilihanraya negara. Dan PAS jugalah yang baru-baru ini telah membentangkan RUU 355 untuk pemerkasaan undang-undang syariah di Malaysia. Bukankah dengan jelas telah terdapat elemen siyasah Islamiyah di situ?  

Sebagai Muslim kita mempunyai tanggungjawab bersama terhadap Agama dan negara, kerana setiap daripada kita itu adalah pemimpin dan akan dipersoalkan tentang tanggungjawab kita di akhirat kelak,


Ibn Umar R.A berkata: saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: setiap orang adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban atas kepemimpinannnya. Seorang kepala negara akan diminta pertanggungjawaban perihal rakyat yang dipimpinnya. Seorang suami akan ditanya perihal keluarga yang dipimpinnya. Seorang isteri yang memelihara rumah tangga suaminya akan ditanya perihal tanggungjawab dan tugasnya. Bahkan seorang pembantu/pekerja rumah tangga yang bertugas memelihara barang milik majikannya juga akan ditanya dari hal yang dipimpinnya. Dan kamu sekalian pemimpin dan akan ditanya (diminta pertanggungan jawab) darihal hal yang dipimpinnya. (Bukhari dan Muslim)

Sememangnya tidak wajar mana-mana manusia diaibkan, Islam mahupun bukan, apatah lagi jika perbuatan tersebut seperti menyindir hukum-hukum Allah SWTdan Rasul-Nya.

Gaya penulisan yang digunakan juga boleh memberikan salah fahaman tentang hudud dan perwatakan Umat Islam amnya. Ini adalah kerana artikel itu boleh difahami sebagai mengetengahkan keburukan sistem perundangan Islam. Sedangkan kelemahan sama ada dari segi pentadbiran atau integriti adalah dilakukan oleh pihak-pihak pentadbir yang tidak menjiwai Islam dan tidak amanah. 

Hanya kerana kesalahan dari aspek integriti itu tidak dihukum di mahkamah syariah, ini tidak bermakna pemerintah tidak memberikan perhatian kepada aspek-aspek itu. Malah ia adalah di bawah bidangkuasa mahkamah sivil kerana yang melakukan kesalahan sedemikian termasuk juga dari kalangan bukan Islam. Kita khuatir jika mesej-mesej seperti ini terus bersebaran, ini akan memberi satu persepsi yang buruk terhadap hukum-hakam Allah SWT. Jadi tidak hairanlah, jika orang bukan Islam kini sangat lantang menentang perkara-perkara yang berbentuk Islamik, mungkinkah ini disebabkan oleh orang Islam sendiri yang dilihat sering menentang hukum-hakam Islam.

Thursday, 24 November 2016

Dr D Jeyakumar-Pindaan Akta 355 Hak Beragama Umat Islam

Adalah amat memalukan apabila seorang Ahli Parlimen Muslim daripada sebuah parti yang diadakan untuk memberikan kosher halal kepada DAP, terus-menerus menyalak untuk bukan Islam walaupun telah berkali-kali diperjelaskan bahawa Pindaan Akta 355 untuk memperkasakan Mahkamah Syariah di Malaysia tidak ada kena-mengena dengan pihak bukan Islam di negara ini.

Adalah lebih memalukan ialah apabila susuk tersebut, yang baru-baru ini melalak memanggil seorang menteri “sial”, berkali-kali, merupakan seorang Pengarah Komunikasi sebuah parti yang kononnya mewakili sebuah parti Islam progresif lagi moderat, berpandangan bahawa taklimat khas semua Ahli Parlimen beragama Islam yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri, merangkap ketua whip Barisan Nasional, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kononnya seolah-olah “Melayu berkomplot terhadap bukan Islam”.


Walaupun sudah diperjelaskan oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa orang bukan Islam perlu hormat hak umat Islam di negara ini dan jangan membantah Pindaan Akta 355 tanpa faham hujung pangkal. Hal yang sama telah berkali-kali diperjelaskan bahawa pihak bukan Islam tiada kena-mengena langsung dengan Pindaan Akta 355, baik oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak, sendiri, atau oleh Dato' Seri Jamil Khir Baharom sehinggalah juga oleh Ahli Parlimen Marang, Tuan Guru Haji Hadi Awang sendiri.

Beliau patut malu dan belajar daripada Dr D Jeyakumar, Ahli Parlimen Sungai Siput yang berpandangan bahawa orang bukan Islam sepatutnya menghormati hak orang Islam ingin mengamalkan ajaran agama mereka. Dan jika Pindaan Akta 355 adalah keperluan untuk itu, pihak bukan Islam seharusnya tidak menjadi batu penghalang.

Apakah mungkin Ahli Parlimen “Sial! Sial! Sial!” itu akhirnya akan faham?

Monday, 21 November 2016

Demo-Niat Tidak Menghalalkan Cara!!

Sebagai manusia kita harus peka dengan segala sesuatu yang berlegar di sekeliling kita. Apa-apa yang kita buat adalah untuk mencari kebaikan yang berkekalan, yakni syurga Allah. Kita tidak boleh membuat sesuatu untuk kepentingan kita semata-mata, namun pada masa yang sama ianya merugikan masyarakat, Nabi S.A.W. pernah bersabda,

“Kebenaran membawa kepada taqwa, dan taqwa membawa kepada syurga…”

Riwayat Bukhari dan Muslim

Niat tidak menghalalkan cara, jika setiap manusia bertindak mengikut hawa nafsunya maka sudah tentu akan berlaku huru hara. Kehidupan ini akan lebih bermakna sekiranya kita berbakti kepada orang lain dalam kerangka yang telah diberikan oleh agama. Berbuat baik tetapi menerima wang ‘hasil rompak’ daripada seorang yang terkenal sebagai Penyangak Mata Wang Dunia bukanlah satu permulaan yang baik untuk sesuatu usaha kebaikan.

Apabila sumber kewangan sudah menjadi persoalan, segala gerak kerja termasuk niat dan method untuk sesuatu pergerakkan itu sudah boleh menjadi dipersoalkan?!Malah yayasan Open Society Foundation sendiri dengan jelas menyatakan mereka mahu merebahkan ‘the ruling Malay’ di Malaysia sama seperti rejim-rejim lain di Asia Tenggara. Mungkin juga mahu menjadikan negara ini sebuah republik dengan pemansuhan sistem beraja? Adakah ini sebabnya Bersih mahu sistem ‘Mempertahan Demokrasi Berparlimen’ sedangkan Bersih sepatutnya sedar bahawa Malaysia mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan?

Sultan dan Raja-Raja Melayu yang rata-rata merupakan legasi kepada pemerintahan Islam sejak ratusan tahun lama. Adakah kerana bencikan seseorang individu, berbaloi untuk kita semua masuk dalam perangkap dajal yang sebenarnya mempunyai ‘grand design’ yang kita semua tidak tahu?! Sudahkah kita lupa dengan cerita 'dajal datang bawa roti' di akhir zaman? Cuba kita ambil iktibar daripada negara-negara seperti Iraq, Libya, Mesir dan juga Syria.

Sampai bila orang kita asyik nak menang sorak, tapi kampong tergadai??

Saturday, 19 November 2016

Selepas Najib Pergi, Apakah SOROS-BERSIH Akan Berhenti?

Tidak! Tidak sama sekali. SOROS-BERSIH bukanlah seperti yang mereka sendiri mahu gambarkan. SOROS-BERSIH bukanlah sebuah entiti yang berjuang menentang Rasuah dan sebagainya. Buktinya, mereka mengamalkan bias selektif dengan membisu tentang gejala rasuah yang turut rancak diamalkan oleh sesetengah pihak yang lain.

Terbukti juga, setelah turunnya Pak Lah dari jawatan Perdana Menteri, SOROS-BERSIH masih terus berdemo dan membuat kacau ganggu saban tahun. Kali ini, SOROS-BERSIH terjangkit elemen yang mahu melihat Najib Tun Razak meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.

Bila sebenarnya SOROS-BERSIH akan berhenti membuat kacau ganggu terhadap keamanan hidup rakyat Malaysia? 

Jawapannya sangat mudah. Mereka akan berhenti hanya setelah mereka sempurnakan semua tugasan yang telah dibayar upah secara awal oleh pihak-pihak yang menaja mereka. Antara yang memberi bantuan pembiayaan kepada BERSIH ialah Open Society Foundations (OSF) oleh George Soros. 

Apa yang OSF mahukan dari bantuan pembiayaan ini?

Laman web OSF menyatakan dengan jelas bahawa dana tersebut diberikan supaya "The Ruling Malay" di Malaysia diubah bagi membuka jalan supaya "Hak Asasi Manusia" dapat diamalkan dengan bebas dan juga perkara-perkara lain.


Siapa Pula Yang OSF Maksudkan Sebagai "The Ruling Malay"?

Apakah SOROS-OSF maksudkan Kuasa Eksekutif Kerajaan diperintah Melayu-Islam sedia ada? Atau apakah SOROS-OSF maksud Raja-Raja Melayu itu sendiri?

Jika kedua kumpulan ini yang dimaksudkan untuk dibuang, jelas SOROS-BERSIH sangat bersifat PERKAUMAN dan sedang bermain api pertembungan agama.

Dengan lambakan aktivis, NGO, media Pro Sekular, Liberal penentang establishment Islam dan ekstremis Kristian di dalam SOROS-BERSIH, tidak dapat tidak, kesimpulan dan fair comment yang boleh dibuat bahawa mereka mensasarkan sasaran di atas adalah munasabah.

Jelas SOROS-BERSIH sedang bermain dengan api. Malang sekali, Najib Tun Razak telah memansuhkan ISA. Suatu perkara yang negara First World seperti Singapura sendiri tidak mahu lakukan. 

Rakyat Malaysia mahu melihat Kerajaan Malaysia bertindak dengan ketegasan yang munasabah. Tindakan harus diambil jika SOROS-BERSIH terbukti mengancam keselamatan negara.

Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Friday, 18 November 2016

Bersih 5.0 Berarak Untuk Jatuhkan 'Ruling Malay'?!

Esok perarakan yang didakwa diadakan untuk menggesa pilihanraya bersih dan telus bakal diadakan di negara ini untuk kali yang ke-5.

Semenjak perarakan Bersih yang pertama diadakan (penulis juga turun padang) yang mahukan satu rombakan drastik diambil oleh pihak kerajaan dan Suruhanjaya Pilihanraya khasnya supaya menambahbaik proses pilihanraya diadakan di negara ini, banyak juga perubahan yang telah diambil oleh pihak berwajib untuk akur dengan permintaan badan bukan kerajaan tersebut.


Namun setelah beberapa cadangan penambah-baikkan diadakan, seperti pengenalan kepada dakwat kekal dan sebagainya, rupa-rupanya masih lagi ada suara tidak puas hati daripada kumpulan baju kuning. Ini termasuklah kepada tuduhan-tuduhan tidak berasas seperti '40,000 Banglas' yang masih belum dibuktikan sehingga kini. Kerajaan kalah Undi Popular (Trump juga kalah undi popular khabarnya) contohnya, yang sememangnya bukan sistem yang diguna-pakai oleh Malaysia dan Bersih juga sedar akan hal itu. Mungkinkah Bersih yang baru-baru ini mengaku menerima puluhan ribu ringgit daripada sebuah yayasan iaitu Open Society Foundation (OSF) yang dinaungi oleh George Soros, si Penyangak Mata Wang Dunia sendiri mempunyai agenda lain, selain daripada, bersih dan telus?

Pertanyaan ini kita ajukan apabila pihak kami mendapati bahawa OSF selain berikrar tegas mahu melawan saki-baki komunis di Vietnam, Laos dan Cambodia, Junta Tentera di Thailand dan Myanmar, pihak yayasan Soros juga mahu 'menjatuhkan' the ruling Malay di Malaysia.


Kasihan orang Melayu (yang semestinya Muslim ikut Perlembagaan Persekutuan) walaupun setelah ratusan tahun negara dijarah penjajah Barat sehingga pribumi hidup merempat di tanahairnya sendiri, negara kita masih menjadi musuh tegar Barat hanya kerana orang Melayu yang memerintah?!

Melayu hanya kerana memegang tampuk pemerintahan disamakan sebaris dengan komunis dan junta tentera di beberapa negara Asia Tenggara?Melayu yang telah memberikan lebih 2 juta kerakyatan kepada pendatang asing secara Jus Soli diletak sebaris dengan komunis dan junta tentera?

Hakikatnya itulah yang diletakkan oleh Open Society Foundation yang dinaungi Soros yang pada tahun 1997-98 merupakan orang yang bertanggungjawab meranapkan ekonomi Malaysia sehingga kemelesetan ekonomi dan Bursa Saham jatuh hampir 900 mata. Dan kini yayasan yang dinaunginya masih mahu campurtangan untuk menjatuhkan the ruling Malay.

Malangnya, adakah Bersih sememangnya bersekongkol atau mungkin juga sedang dipergunakan OSF untuk menjatuhkan 'the ruling Malay' seperti yang sering dilakukan oleh Soros dengan beberapa siri Revolusi Warna yang digerakkan di seluruh dunia untuk menjatuhkan kerajaan yang telah dipilih rakyat ramai?

Adakah perarakan esok boleh diklasifikasikan sebagai 'Berarak Untuk Menjatuhkan the Ruling Malay'? 

Syabas kepada Melayu-Melayu yang mengambil bahagian!

Thursday, 17 November 2016

Eksploitasi Orang Mati : DAP Parti Tiada Hati Perut?

Bukan rahsia DAP mahukan apa yang berlaku di Tunisia turut berlaku di Malaysia. Beberapa makalah mengenai pendekatan Parti Ennahda yang memisahkan agama dan negara dimuatkan di dalam blog penulisan Lim Kit Siang. Malah satu gerombolan ahli DAP pernah dihantar ke Tunisia menjejak jejak jejak revolusi. Lawatan sambil belajar mungkin?

Satu sahaja yang kurang. Mereka tiada Muhammad Bouazizi untuk diekploitkan. Perubahan yang diingini pada tahap perubahan struktur pemerintahan Malaysia dengan penghujungnya kepada pembentukan  negara sekular sepenuhnya, amatlah ditunggu-tunggu mereka ini.

Mereka tidak peduli tentang hati dan perasaan pihak lain. Apa yang mereka fikir ialah, setiap peluang yang ada harus diambil dan dieksploit untuk kepentingan mereka. Nama rakyat diheret seolah segalanya diperjuangkan untuk rakyat Malaysia. 

Lalu apabila berlaku kes disyaki bunuh diri melibatkan seorang anak muda di Lahar Yooi Seberang Prai berlaku, parti dan gerombolan harapan mereka tidak menunggu lama. Malam ini, mereka menjelajah untuk mengeksploitasi nasib si mati. Kononnya mereka bersimpati. Kononnya mereka peduli.

Tetapi hakikatnya, merekalah parti yang tidak mempunyai perut dan hati. Dari kes kematian Lim Soon Seng yang mencetuskan 13 Mei 1969, ke kes kematian Teoh Beng Hock dan kemudiannya kes budak melayu bunuh diri ini, semuanya tidak lepas daripada menjadi bahan eksploitasi.

Ini perbuatan yang sangat hina. Politik yang lebih rendah dari politik kencing teritorial yang diamalkan binatang merebut kuasa. Jijik dan tidak beretika!

Tuesday, 15 November 2016

Puak Liberal & 'Mafasid asy-Syariah'

Mufti Terengganu, Datuk Dr Zulkifly Muda baru-baru ini telah menyuarakan kebimbangan beliau mengenai sikap sesetengah individu yang tidak mempunyai ilmu dalam bidang syariah namun begitu galak sekali menyampaikan pandangan mereka atas nama Maqasid asy-Syariah. Mufti Terengganu menegaskan bahawa Maqasid asy-Syariah adalah suatu tajuk perbincangan yang cukup rumit dan bahaya sekiranya diulas oleh pihak yang tidak berwibawa.

Kebimbangan beliau berasas memandangkan masyarakat boleh menjadi keliru dan mungkin juga jatuh sesat sekiranya mereka terpengaruh dengan pandangan-pandangan batil yang sebenarnya bertentangan dengan kehendak sebenar syariat, yang 'dihalalkan' dengan penyalahgunaan cap istilah Maqasid as-Syariah. Dikhuatiri juga bukan Maqasid asy-Syariah yang diperolehi kelak, tetapi yang dapat hanyalah 'Mafasid asy-Syariah' (dipinjam daripada Ketua Pegawai Eksekutif IKSIM), memandangkan terdapat sesetengah golongan tertentu yang sanggup bercakap apa sahaja mengenai isu agama menurut nafsunya dan mengorbankan nas-nas yang terkandung di dalam al-Quran dan Sunnah hanya untuk menegakkan agenda jahat mereka.

Kini banyak pihak yang muncul di khalayak umum membicarakan mengenai Maqasid as-Syariah, termasuklah kumpulan liberal Sisters in Islam (SIS) yang telah difatwakan sebagai "sesat dan menyeleweng" oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS). Adakah kita mahu kumpulan sesat seperti SIS yang memperjuangkan agenda pluralisme agama dan liberalisme dijadikan tempat rujuan untuk perkara-perkara yang berkaitan dengan syariah Islam?
 

Poster Hiasan

Maqasid asy-Syariah juga kerap dibincangkan oleh tokoh-tokoh bukan Islam, terutamanya Wong Chin Huat daripada Penang Institute, sebuah badan pemikir DAP. Namun apa yang lebih menghairankan ialah bagaimana seseorang yang tidak beragama Islam dan secara terbuka pernah menggelarkan diri sendiri sebagai 'kafir' di depan khalayak begitu terkedepan sekali membawa agenda 'Maqasid asy-Syariah'? Tambahan pula dia tidak mempunyai sebarang kelayakan akademik yang ada kena mengena dengan Pengajian Islam untuk berbicara mengenai Maqasid asy-Syariah. Kita bimbang pemahaman salah beliau tentang konsep tersebut bakal membawa kepada kekeliruan yang lebih besar?


Persoalannya adakah pemegang ijazah PhD dalam bidang Sains Politik seperti beliau mempunyai agenda tersendiri untuk mempolitikkan 'Maqasid As-Syariah' semata-mata?

Baru-baru ini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menganjurkan Konvensyen Al-Islam Rahmatun Lil Alamin 2 dan pada satu forum Wong Chin Huat telah dilantik sebagai moderator. Masalahnya dia telah dilihat cuba memaksa masuk naratifnya sendiri dengan lambakan soalan dan tambahan maklumat hanya kerana naratif selewengnya gagal diketengahkan. Sikapnya pada hari itu yang degil bertegas mahu mewar-warkan kefahaman mengenai perundangan syariah Islam versinya yang tersendiri adalah amat mencurigakan. Apakah niatnya yang sebenar?

Begitu juga kumpulan G25 yang aktif membincangkan mengenai Maqasid asy-Syariah sedangkan mereka bukanlah orang yang mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam bidang tersebut. Kejahilan mereka terserlah apabila salah seorang ahli G25, mendakwa kesalahan khalwat tidak perlu didakwa memandangkan kesalahan itu tidak lebih hanyalah sebagai 'personal sin' sahaja. Pandangan itu mungkin disebabkan natijah pengaruh budaya dan kefahaman orang Barat memandangkan dia pernah bertugas sebagai Duta Malaysia di Belanda. Mungkin dalam keghairahan mereka yang kononnya cuba mengekang 'creeping Islamization', tanpa disedari mereka sebaliknya membawa 'creeping westernization' di dalam masyarakat negara ini.

Monday, 14 November 2016

Hot Dog & Damia : Apa Ada Pada Nama?

Heboh isu Hot Dog dan kemudiannya disusuli isu nama Damia. Yang bijak merujuk kepada pihak yang lebih mengetahui. Yang gencar memijak, menyondol mereka setiap masa mengharapkan institusi yang disasari mereka, tertusuk dengan panah-panah beracun kontroversi.

"A rose by any other name would smell as sweet" kata Shakepeare. Tetapi, itu tidak berlaku pada sisi peribadi manusia. Yang menghukum JAKIM dan Mufti sebagai jumud, mungkin dari golongan yang tidak mempunyai asas pengetahuan kenapa nama amat penting kepada orang Islam.

Anthony Milner, semasa menulis mukaddimah buku Kerajaan : Malay Political Culture On The Eve Of Colonial Rule, menyatakan perkara berikut :

"Two Malay words turned out to be pivotal in my study : kerajaan and nama. Neither is easy to translate. The first refers to the key political entity, but cannot comfortably defined as 'state'. Nama suggests not just 'name' of an individual but also 'reputation' and 'status' - and there is sometimes an implication that this status has significance in the afterlife." (1)

Anthony Milner mengakui, nama bagi orang Melayu Islam bukan hanya sekadar nama di dunia tetapi turut membawa kesan kepada keberadaan diri pemilik nama dengan nasib mereka di akhirat. Nama itu satu doa. 

"Ada seorang lelaki menemui Rasulullah SAW dan bertanya mengenai hak anaknya yang perlu ditunaikannya.

Nabi SAW bersabda: "Engkau berikan nama yang baik dan mengambil berat mengenai pendidikannya, kemudian engkau tempatkannya di tempat yang baik. Perbaikilah namamu kerana dengan nama itu kamu akan dipanggil pada hari kiamat." (Riwayat Abu Dawud)

Oleh kerana Bahasa di Syurga ialah Bahasa Arab dan bukan Greek, Latin, Nauru, Ulaan Bator dan Zimbabwe, maka ada baiknya apa jua nama dari apa jua Bahasa Asal nama tersebut diambil, hendaklah indah, baik dan cantik di dalam Bahasa Asal, juga turut cantik ketika nama-nama anak kita dipanggil di dalam Syurga nanti.


Rujukan :
1) Anthony Milner, Kerajaan : Malay Political Culture On The Eve Of Colonial Rule, (2016), SIRD, Petaling Jaya, Malaysia, p. xvii.

Wednesday, 9 November 2016

Soros & Sekumpulan Pengkhianat Negara!

Perhatian yang diberikan terhadap isu pendanaan asing kepada beberapa badan pertubuhan bukan kerajaan, kumpulan media pro pembangkang dan parti-parti politik pembangkang sememangnya sudah lama dinanti-nantikan. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan telah sekian lama juga kita, pihak kerajaan dan bukan kerajaan, bersikap apati terhadap isu ini. Oleh itu langkah yang telah diambil oleh beberapa pihak untuk bercakap tentang hal ini untuk menimbulkan kesedaran dikalangan masyarakat dan dengan beberapa laporan polis yang telah dibuat setakat ini, harus dipuji.

Sudah terlalu lama badan-badan bukan kerajaan atas nama sukarelawan dan hak asasi memperolehi jalan mudah untuk melakukan kempen subversif mereka atas preteks ketelusan, ‘free and fair’, ‘anti crony’ dan seribu satu alasan cari makan supaya duit Soros diterima mereka!Isunya juga bukanlah sama ada jumlah yang diterima daripada dana tersebut hanyalah setakat 11% daripada pembelanjaan keseluruhan badan ngo tersebut seperti yang didakwa oleh Maria Chin Abdullah tetapi apakah ‘kerja kotor’ yang perlu dibuat Bersih untuk membolehkannya menerima wang sebanyak itu? Apa juga yang telah dibuat untuk Bersih mendapat dana sebanyak itu? 


Masalahnya secara terkumpul, yayasan yang ditubuhkan oleh seorang lelaki yang pernah digelar Tun Mahathir sebagai Penyangak Mata Wang Negara itu membelanjakan sejumlah RM2.9 juta setahun untuk apa yang dinamakan ‘Malaysia Program’ yang antara lain mahu melakukan perubahan rejim seharusnya membuatkan pihak berkuasa kita seperti PDRM, SPRM, SKMM dan lain-lain agensi kerajaan berkaitan buka mata dan mengambil tindakan pantas.


Sememangnya keamanan negara kita yang telah dinikmati sejak puluhan tahun ini terlalu berharga, jauh lebih berharga untuk dipergadaikan hanya untuk menjadikan seorang lelaki proksi Amerika Syarikat, seorang Perdana Menteri.

Kita tidak perlukan ‘Arab Spring’ versi tempatan dan kita juga tidak perlukan dana yang digunakan untuk menafikan kedaulatan sesebuah negara berdaulat! Apatah lagi jika dana tersebut digunakan semata-mata untuk menabur fitnah seperti "Jakim Is Promoting Extremism Every Friday", seperti yang pernah dibuat oleh salah seorang penerima dana Soros ini.Pihak-pihak yang pernah menerima dana daripada seorang penjenayah yang pernah disabitkan kesalahan dan menyebabkan kekayaan orang lain hilang sekelip mata semestinya bukan malaikat yang sepatutnya dijadikan aspirasi atau rujukan kerja kemanusiaan.

Tanpa perlu berdolak-dalik lagi, Majlis Peguam sepatutnya malu dengan 'diri sendiri'. Siapa sangka badan yang sering terpekik-terlolong menjerit isu integriti sendiri tidak ambil peduli untuk membelanjakan dana yang dikumpul dengan penderitaan jutaan orang lain yang kekayaan mereka telah dirompak Penyangak Mata Wang Negara tersebut seperti yang pernah berlaku kepada negara kita sendiri sehingga terjerumus ke dalam kancah Krisis Ekonomi 1997-1998.

Tuesday, 8 November 2016

Dr MAZA & Rahmatun Lil Alamin Versi Penang Institute

Baru-baru ini penulis telah menghadiri Program Konvensyen Al-Islam Rahmatun Lil Alamin yang telah diadakan pada kali ke-2 anjuran Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Meskipun konvensyen tersebut berlangsung  selama tiga hari, penulis cuma berkesempatan untuk menghadiri forum yang bertajuk "Konvensyen Perundangan Syariah: Justice In Islam, Keadilan Untuk Semua".

Forum tersebut secara keseluruhannya berjalan dengan baik dan sangat informatif. Namun ada beberapa perkara yang mengecewakan penulis terutamanya isi kandungan ucaptama oleh SS Profesor Dato' Dr Mohd Asri Zainal Abidin, Mufti Negeri Perlis yang juga lebih dikenali sebagai Dr Maza. 

Dr Maza berhujah mengatakan bahawa golongan murtad masa kini tidak sepatutnya dikenakan hukuman yang sama dengan pada zaman Nabi memandangkan pada zaman dahulu, manusia tidak mempunyai sebarang passport atau tanda pengenalan. Tidak seperti sekarang. Persoalannya adakah Jabatan Mufti Negeri Perlis tidak peka kepada hakikat kepada statistik golongan murtad untuk keluar dengan kenyataan simplistik sebegitu?

Wong Chin Huat (Penang Institute) Menjadi Moderator Forum Keadilan Untuk Semua

Amat menyedihkan juga apabila Dr Maza seperti alergik dengan kebangkitan Islam yang sedang mengambil tempat. Dr Maza bukan sahaja dilihat memberikan gambaran yang kurang adil apabila memilih untuk bercerita tentang kezaliman kekhalifahan silam. Beliau juga melihat ‘Daulah Islamiyah’ dengan kaca mata negatif. Suka atau tidak sedarkah Dr Maza bahawa Islam adalah Agama bagi Persekutuan?

Bukan itu saja malah Dr Maza juga kelihatan lebih selesa untuk menghentam institusi-institusi Islam seperti institusi zakat yang kononnya gagal menjalankan tugas mereka apabila proses untuk meminta bantuan di Gereja lebih mudah daripada Baitulmal itu sendiri. Beliau seolah-olah menutup mata kepada proses kerja yang  tentunya beliau sebagai seorang Mufti juga arif? Kita hairan kenapakah naratif yang dibawakan oleh Dr Maza seperti selari dengan apa yang diperjuangkan oleh kumpulan G25, Sisters in Islam (SIS) dan Wong Chin Huat?

Apa yang terserlah juga pada Forum tersebut, wakil daripada SIS dilihat tidak berminat dengan pandangan yang tidak selari dengan mereka dan Wong Chin Huat apabila bergegas keluar dewan apabila tokoh perlembagaan yang berhormat Profesor Dato’ Naser Disa, tokoh yang sering membawa pandangan yang bertentangan dengan mereka mengambil tempat di podium. Dimanakah sikap keterbukaan dan berlapang dada yang sering dilaungkan oleh kumpulan ini yang kononnya mahu orang ramai terbuka dengan pandangan liberal mereka tetapi pada masa yang sama juga memilih untuk menutup telinga kepada perbezaan pendapat yang mahu diperdengarkan.

Tuesday, 1 November 2016

Dr MAZA Kembali Menfitnah?!

Setelah posting fitnah dibuat tentang Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM) dengan hanya berpandukan sebuah NGO yang tidak bertanggungjawab dipadam. Kelmarin Mufti Perlis dikatakan telah menfitnah IKSIM kembali apabila cuba memberi gambaran bahawa program penerangan Pindaan Akta 355 yang dirancangkan terpaksa dibatalkan sebagai tidak berasas kerana "Pihak Jabatan Mufti Perlis tidak pernah menerima apa-apa pemohonan rasmi berkaitan program penerangan IKSIM tentang RUU355 seperti yang dipetik oleh satu sumber yang sebelum ini sering menyebarkan maklumat tidak tepat."

Kami menghubungi pihak IKSIM dan kami dimaklumkan bahawa badan pemikir itu bukanlah penganjur kepada program penerangan RUU A355. Jadi sudah semestinya IKSIM tidak pernah menghantar sebarang permohonan kepada pihak Mufti Perlis. 

Kenyataan ini adalah selari dengan berita yang telah diterbitkan oleh sebuah portal yang tidak pernah menyebut bahawa program IKSIM di Perlis dibatalkan Mufti Perlis. Artikel tersebut hanya mengetengahkan 'campur tangan' pihak Mufti sehingga program tersebut terpaksa disaat-saat akhir dibatalkan penganjur.

Persoalannya sekarang dan pihak Mufti Perlis perlu menjawab persoalan ini supaya fitnah dan salah faham yang terhasil dengan posting facebook tersebut tidak terus membarah, apakah benar Mufti Perlis meminta pihak penganjur untuk menukar panel seperti yang telah ditulis oleh portal watan-online.com? Ya atau tidak?


Hari ini Persatuan Melayu Negeri Perlis (PEMANIS) tampil mendakwa program yang telah mendapat persetujuan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man terpaksa dibatalkan selepas Mufti Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mahu ahli panel majlis itu ditukar. 

Disebabkan itu juga seperti yang dilaporkan portal watan-online, tempahan catering untuk 1500, pada program yang sepatutnya dirasmikan oleh Menteri Besar Perlis sendiri terpaksa dibatalkan.

"Kita amat sedih apabila program yang bertujuan untuk memberi penerangan tentang akta syariah ini terpaksa dibatalkan dan akhirnya Perlis tidak buat apa-apa untuk penerangan RUU 355," kata Bahari Ali merangkap ahli jawatankuasa penyelaras program tersebut seperti yang dilaporkan oleh watan-online.comRujukan :

1-http://watan-online.com/?p=35607

2-http://watan-online.com/?p=35495

3-http://watan-online.com/?p=35397