Thursday, 1 December 2016

Menjelang PRU-14-MCA Masih Dalam Sindrom 'Denial'!

Semalam Khairul Azwan Harun menegur tegas orang Cina supaya bersedia untuk menerima kenyataan jika masih memilih untuk menolak Barisan Nasional (BN) dan beliau juga mahu persetujuan sesama BN harus dikaji semula kerana terdapat parti komponen yang tidak menyumbang seperti yang sepatutnya.

Naib Ketua Pemuda UMNO itu mengingatkan lagi jika orang Cina menolak BN dan terus-menerus menyokong parti DAP yang ‘anti Islam’, dalam pilihanraya akan datang seperti beberapa pilihanraya sebelum ini, tidak dapat tidak ini akan membuatkan UMNO dan beberapa parti Bumiputra lain akan menubuhkan kerajaan yang tidak mempunyai wakil daripada kaum Cina.

Adalah menjadi kebiasaan sekiranya kerajaan itu nanti lebih menumpukan kebajikan kepada kumpulan yang meyumbangkan kepada kemenangan mereka kelak. 

Beliau menambah pembangunan strategik seperti lapangan terbang dan sebagainya, boleh dipindahkan daripada Pulau Pinang ke Kedah ataupun Perak. Ini termasuk dengan permintaan untuk memansuhkan sekolah-sekolah vernakular. 

https://helenang.wordpress.com/2016/11/24/ruu-355-reps-from-mca-forget-theyre-elected-by-muslims/

Katanya lagi jika banyak bantuan diberikan kepada sekolah vernakular tetapi sokongan yang diterima tidak setimpal, ianya adalah sia-sia. 

Hari ini dengan tangkas sekali Presiden MCA Liow Tiong Lai yang dua-tiga kali telah membuat ugutan mahu meletakkan jawatan sekiranya Pindaan Akta 355 diluluskan di Parlimen Malaysia, menegur mengatakan bahawa sokong kaum Cina yang berkurangan bukanlah masalah MCA semata-mata tetapi masalah kolektif Barisan Nasional.

Amat menduka-citakan apabila menjelang PRU-14, MCA nampaknya masih tidak mempunyai strategi yang kuat tetapi masih mahu mengharapkan pengundi Melayu/Islam untuk memberikan kemenangan kepada parti tersebut. MCA juga masih tidak mahu mengaku kegagalan lebih sejuta ahli parti tersebut yang tidak mengundi MCA sebaliknya memilih untuk mengundi DAP. MCA masih mahu menafikan yang parti itu ditolak oleh kaum Cina. MCA kini hanya hidup dengan ehsan UMNO atas kerusi majoriti Melayu.

Memang mentaliti subsidi juga parti politik Cina yang satu ini!

1 comments:

  1. Jangan lupa PRU14 nanti sisihkan Cina Malaysia dari Malaysia mengikut cara demokrasi. Jangan layan dah cina cina bangsart ni semua. Pemimpin Melayu/Bumiputra semua sial ... lebih lebih lagi UMNO dok bela musuh dalam selimut dan dik jilat tuan tuan Cinamereka. Cakap je berdegar degar, pastu sebok buat statement untuk company company tuan tuan cina mereka.

    PKR, PRibumi dan PAN memang dok jilat berak cina setiap hari, biarkan mereka menjilat sesama mereka.

    ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.