Saturday, 30 April 2016

IKRAM Sekongkol G25, Punca Komplot Fitnah MAZA Dari Mekah

Setelah posting dua hari lepas berkenaan fitnah Mufti Perlis dari bumi haram, pihak kami mengambil inisiatif lanjut untuk melihat persoalan ini di dalam konteks punca dari mana mata-mata fitnah itu terbit. Kami difahamkan bahawa page Dr MAZA, selepas teruk dikecam kerana memfitnah semalam, telah menghapuskan posting fitnah tersebut tanpa melakukan sebarang permohonan maaf.

Kami juga difahamkan bahawa mata-mata fitnah ini keluar dari satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak IKRAM kerana tidak berpuas hati nama organisasi mereka disebut sebagai antara organisasi Islam yang telah beberapa kali menyatakan sokongan kepada kumpulan G25.Kami memeriksa sama ada IKRAM benar-benar terlibat menyokong kumpulan G25 atau pun tidak. Hasil daripada penemuan tersebut, menunjukkan IKRAM hadir di dalam majlis himpunan 96 NGO yang menyatakan sokongan kepada kumpulan G25 pada 22 Disember 2014. (1)


Kemudian IKRAM juga terlibat memberikan sokongan sekali lagi kepada kumpulan G25 bersama kumpulan Plan of Actions For Malaysia (PoAM) bersama 48 NGO yang lain. (2)

Pendedahan fakta berkenaan sokongan IKRAM terhadap kumpulan G25 inilah yang menjadi punca Setiausaha Agung IKRAM memfitnah IKSIM yang kemudiannya disambut oleh Dr MAZA dari Mekah.

KOMPLOT G25 HAPUSKAN UNDANG-UNDANG SYARIAH?

Kumpulan G25 sebagaimana semua sedia maklum, menimbulkan kontroversi apabila forum yang dianjurkan mereka pada Disember 2015, dikecam ramai pihak kerana menuntut serta membuat beberapa perancangan termasuk untuk mengaudit dengan tujuan mengubah atau membatalkan sepenuhnya undang-undang syariah di setiap negeri di dalam Malaysia.

Walaupun pihak G25 cuba membuat penafian, tetapi rakaman audio komplot perancangan tersebut didedahkan oleh kumpulan yang menamakan gerakan mereka sebagai Komplot Watch.

Klik Untuk Ke Video Komplot Watch

Klik Untuk Ke Video Bhg 2 Komplot Watch
Pendedahan IKRAM yang bersekongkol dengan puluhan NGO lain menyokong G25 inilah yang menjadi punca anak-anak panah fitnah dengan mata yang beracun diluncurkan Mufti Perlis tanpa bertabayyun dari bumi Mekah, sebuah Tanah Suci untuk umat Islam.

Sesuatu fakta yang disampaikan dengan bukti-bukti jelas, tidak boleh ditakrifkan sebagai satu fitnah. Untuk IKRAM mentafsirkan pendedahan fakta sokongan mereka terhadap G25 sebagai satu fitnah, ia dilihat sebagai satu percubaan keras dan terdesak menyembunyikan fakta sokongan tersebut daripada ahli-ahlinya dan orang awam.

IKRAM TIDAK PERNAH TARIK SOKONGAN KE ATAS G25?

Sehingga hari ini, IKRAM tidak pernah mengeluarkan kenyataan menafikan mereka terlibat di dalam kumpulan 96 dan 48 NGO yang menyokong G25. Mereka juga, sehingga hari ini tidak pernah mengumumkan menarik diri dari senarai 96 dan 48 NGO yang menyokong G25.

Amatlah mengecewakan apabila tindakan menyokong G25 dan kemudian melabelkan pendedahan fakta seumpama ini sebagai satu fitnah, semua perlakuan sembrono seumpama ini, menjejaskan imej IKRAM di mata umat Islam sendiri.Rujukan :
1) http://aliran.com/civil-society-voices/2014-civil-society-voices/almost-100-ngos-rally-behind-24-moderate-muslims/
2) http://www.straitstimes.com/world/ngos-rally-behind-g25-rep-amid-sedition-probe

4 comments:

 1. Sila lihat link ni apa pendirian IKRAM sebenar: https://docs.google.com/document/d/1MbZ_dDRCVFZK_a7iTgRwR0CtdVEc8uXpmk_o3VyPYwg/mobilebasic?pli=1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana? Tak menjawab pun? IKRAM jangan sembunyi2 macam yahudi, keluar dan tunjuk diri anda yang sebenar! Anda sokong G25 dan pendirian kumpulan liberalis pencen tersebut atau tidak? Complete repeal syariah laws kut...sama macam apa yang diperjuangkan oleh SIS! Cukup2lah tu IKRAM!

   Delete
 2. Undang2 Syariah itupun UMNO Mahathir yang buat. Boleh percaya ke mamak tu..jangan pula taksub pada sesuatu tanpa berfikir.

  ReplyDelete
 3. Cuba baca tulisan Raja Petra mengenai mahkamah syariah UMNO.
  Adakah tuan tuan akan masuk syurga buat benda yg tiada dalam Islam?
  Mereka yang mengaku hakim menghukum bukan dengan hukum Tuhan?

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.