Friday, 1 January 2016

Islam dan Liberalisme (Bahagian 2)-Dr Khalif Muammar

Apakah Liberalisme Bertentangan dengan Islam?
Liberalisme adalah kesinambungan daripada sekularisme. Seseorang yang berpegang kepada liberalisme semestinya telah terlebih dahulu menerima sekularisme. Sekularisme tidak boleh difahami sebagai pemisahan antara agama dengan politik semata-mata, hakikatnya sekularisme merupakan suatu program falsafah yang memberi kesan bukan hanya pada aspek politik dan kenegaraan tetapi juga kepada moraliti masyarakat, dan lebih penting lagi ianya akan memberi kesan negatif yang besar kepada aqidah dan pandangan alam (worldview) seorang Muslim. Seseorang yang berfahaman sekular tidak lagi melihat agama sebagai panduan dan sumber rujukan dalam menentukan benar dan salah, baik dan buruk. Agama tidak lagi dilihat sebagai rujukan dalam ilmu dan kebenaran sebaliknya melihat manusia sebagai makhluk (animal) yang berkuasa sepenuhnya menentukan nasibnya sendiri, hakikat dan peranannya di muka bumi, falsafah moralnya sendiri, tanpa panduan daripada Tuhan dan wahyu. Bahkan autoriti Tuhan, Kitab suci, dan Nabi juga boleh dikritik dan dipersoalkan.baca selanjutnya

0 comments:

Post a Comment

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.