Friday, 9 October 2015

Golongan Pondan Kata Mereka Menang Dalam Kalah

Ini merupakan pemerhatian dari wakil pihak kami di Mahkamah Persekutuan semalam.

Golonan pondan yang mendakwa diri mereka berpenyakit mental ini, apabila ditemuduga, mereka menganggap keputusan kelmarin merupakan satu keputusan berstatus MENANG DI DALAM KALAH.

Hujah mereka:
Sepanjang kes selama 4 tahun kes ini berlangsung, mereka telah berjaya mencapai perkara-perkara berikut :

1) Stigma masyarakat kepada golongan pondan sudah berjaya diubah. Jika dulu mereka dirujuk sebagai golongan pondan, kini mereka mula dirujuk sebagai golongan TRANSGENDER. Mereka berjaya lunakkan persepsi masyarakat dengan melunakkan label penggunaan label yang lebih mereka sukai ke atas mereka.

2) Mereka juga berjaya mengurangkan serbuan ke atas golongan serta aktiviti-aktiviti pondan dengan membudayakan satu budaya melawan setiap penahanan oleh pihak berkuasa diperingkat mahkamah sivil. Ini kaedah nyah-motivasi pihak berkuasa agama untuk menanamkan rasa sangsi dan gusar untuk melakukan serbuan dan tangkapan. Ia sebuah taktik untuk menakut-nakutkan.


3) Mereka berjaya menempatkan perjuangan golongan pondan ke peta arus perdana.

4) Golongan pondan kini tidak lagi bersembunyi dibelakang lorong-lorong tapi terkehadapan dalam menuntut hak untuk dilihat wujud dalam masyarakat.

Kes ini menyebabkan perjuangan tuntutan hak mereka sedikit goyang. Kenyataan yang dikeluarkan jurucakap mereka menyatakan perjuangan selama 4 tahun ini sangat memenatkan. Tetapi mereka tidak akan berhenti.

Jadi kepada kita semua di sini, kita perlu rapatkan saf dan tingkatkan kesabaran kita dalam kerja-kerja amar ma'ruf dan nahi mungkar melebihi kesabaran pihak-pihak ini. Walaupun ternampak kemenangan, satu pesan yang sentiasa biasa diungkapkan ialah, terlihat kemenangan, Bukit Uhud jangan ditinggalkan.


6 comments:

 1. dah nama pun berpenyakit mental... nak komen apa lagi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya.. Itu diakui mrk sendiri.. Selalunya org berpenyakit mental tidak dibiarkan berleluasa di dalam masyarakat

   Delete
 2. Replies
  1. Itulah mrk.. Sesat lagi mahu menyesatkan

   Delete
 3. stok vaksin anjing gila tu ada lagi tak ...
  bahaya ni takut berjangkit kat orang lain pulak

  ReplyDelete
 4. Allah menguji mengikut kemampuan hambaNya. Nampaknya kelompok nyah ni jenis tak mampu menerima dugaan yg dipersetujui sebelum lahir ke dunia. Mereka engkar janji...

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.