Thursday, 1 October 2015

Azan Pulau Pinang & Warisan Keji Rejim Autoriter PAP Singapura

Oleh :  Ben Yaacob

Azan dan penggunaan pembesar suara masjid sekali lagi menjadi subjek pertikaian di Pulau Pinang.

Ya.. Semuanya bermula seperti itu. Semuanya akan dimulakan dengan sasaran perkara selain azan. Ia perlu dihentikan menurut pemakai kopiah yang menadah tangan memohon rezeki setiap bulan dari Tokong Lim. Pada mulanya, bacaan al Quran disasarkan.Bila semakin kuat mencengkam pemerintahan, azan juga perlu menggunakan speaker dalam dan diharamkan menggunakan speaker yang dihalakan keluar.

Tidak susah sebenarnya untuk menjangkakan apa yang akan dilakukan pada masa depan oleh kerajaan negeri yang dilanda wabak anjing gila ini.

Ia adalah sebuah warisan keji sebuah kerajaan pimpinan seorg autoriter bernama Lee Kuan Yew.

Confucius pernah brpesan bila anak muridnya bertanya tentang masa depan..

Tzu-Chang asked whether the state of things ten generations hence could be foretold. The Master said, we know in what ways the Yin modified ritual when they followed up upon the Hsia. We Know in what ways the Chou modified ritual when they followed up upon the Yin. And hence we can foretell what the successors of Chou will be like, even suppossing they do not appear till a hundred generations from now. (Book II : 23, Confucius, The Analects, Everman’s Library. Pg. 85)

Terjemahannya : Tzu-Chang (salah seorang murid Confucius) bertanya samada perkara yang bakal berlaku dalam sepuluh generasi akan datang dapat diramalkan. Master Kung menyatakan, “Kita mengetahui dalam apa cara Yin mengubah cara perlaksanaan ritual selepas mereka menggantikan (dinasti) Hsia. Kita mengetahui dengan cara apa Chou mengubah cara perlaksanaan ritual semasa mereka menggantikan (dinasti) Yin. Dan dari situ kita dapat mengagak apa yang bakal dilakukan pengganti Chou biarpun mereka belum lagi muncul untuk beratus generasi akan datang.


Jadi dengan melihat model Cinapura, kita tahu apa yg akan berlaku di Pulau Pinang dalam masa terdekat nanti. Dan juga apa yang akan berlaku pada Malaysia jika kita alpa. Ini kerana Pulau Pinang merupakan macrocosm kepada simbolik masa depan Malaysia.

Pegawai-pegawai agama negeri harus tahu tentang kewujudan sebuah Akta yang dinamakan sebagai Akta 336 Minor Offences Act yang mana menjadikan sesiapa yang membuat sebarang pertikaian atau komplen tentang azan, boleh dikenakan tindakan di bawah undang-undang sivil ini.

Seharusnya digalakkan mana-mana ahli kariah yang dirujuk dalam pertikaian tentang laungan azan, membuat laporan polis ke atas pengadu yg jelas cuba melanggar peruntukan 13(3) dalam Akta 336 ini.
Sampai bila kita mahu berdiam diri, senyap dan hanya mengangguk bila satu pihak lagi galak melakukan provokasi ke atas syiar agama kita?

Kita perlu tahu hak kita!!

Kita perlu jalankan hak-hak kita mengikut batas-batas undang-undang sedia ada!!

Dan undang-undang yang ada sentiasa menyebelahi kita, cuma kita sahaja tidak sedar tentang hak-hak kita yang termaktub di dalam undang-undang.

Kariah Juru di Pulau Pinang harus membuat laporan polis ke atas pengadu tersebut!!! Jangan hanya pandai membuat bising di dalam laman sosial, tetapi untuk bertindak secara strategik dan memberikan kesan pun masih terkial-kial. Bangkit!

Buat laporan Polis ke atas pengadu.

2 comments:

  1. Kita kena himpunkan baju merah di Penang pula kerana DAPigs sudah kurang ajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuasa perlu ditunjukkan dan bukan disimpan

      Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.