Monday, 21 September 2015

Liberalisme Harus Tunduk Kepada Islam

Islam tidak boleh bergerak bersama-sama liberalisme kecuali orang liberal setuju untuk ikut sistem Islam, kata Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman.
 
Beliau berkata, liberalisme hanya boleh wujud bersama Islam jika ia bersedia untuk mengikut sistem Islam kerana ideologi ini adalah sistem buatan manusia yang mudah dibentuk berbanding agama daripada Allah.“Jika liberalisme cuba mendefinisikan atau mereformasikan Islam mengikut kehendak-kehendak atau asas liberalisme, maka itu mungkin tidak dapat diterima oleh Islam.

“Kerana Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah dan ia tidak boleh ditokok tambah oleh mana-mana pihak,” katanya selaku tetamu jemputan dalam persidangan anjuran Institut bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) yang bertajuk Liberalisme and Faith: Do they go hand-in-hand (Liberalisme dan kepercayaan: Adakah ia seiringan?) di ibu negara hari ini.

Ustaz Abdullah berkata, dalam Islam tidak ada orang agama yang bercakap bagi pihak Tuhan seperti agama Kristian, Hindu dan Buddha sebaliknya Islam mempunyai ahli ulamak atau orang alim.

Beliau yang mewakili suara Islam dalam persidangan itu berkata, jika Islam cuba diserasikan dengan liberalisme sehingga terpaksa melakukan reformasi kepada Islam sebagaimana yang cuba dilakukan oleh puak ‘Islam liberal’ yang menggunakan metodologi Barat di ‘zaman kegelapan’ dulu, maka ia tidak akan boleh diterima Islam.

“Jika liberalisme cuba untuk mentakrifkan semula atau mereformasikan Islam mengikut permintaan dasar liberal, ia mungkin tidak akan dapat diterima oleh Islam.

“Kalau liberalisme tidak boleh diterima duduk di bawah Islam, maka Islam tidak mungkin diolah untuk mengikut kehendak liberalisme sebab ia hanya pemikiran manusia yang akan berubah-ubah sedangkan Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah SWT,” katanya.

Turut terlibat tiga lagi panel iaitu Pengarah Eksekutif, Islamic Renaissance Front (IRF), Dr Ahmad Farouk Musa, Pensyarah Universiti of Nottingham, kampus Malaysia, Prof Zaharom Nain, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Persekutuan Kristian Malaysia, Dr Partricia Martinez dan Dr Maszlee Malik selaku moderator. http://www.ismaweb.net/2015/09/liberalisme-wujud-bersama-islam-jika-ikut-sistem-islam/

0 comments:

Post a Comment

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.