Saturday, 8 August 2015

Gadis DAP Cuba Fitnah Mufti Perak?!


Megat Rizal M.H.

Umum sudah ketahui bahawa politik DAP yang sangat memusuhi Islam dan majoriti umatnya yang patuh kepada syariat yang dibawakan agama Allah ini.

Politik inilah yang telah dibawa berpuluh tahun lama ke persada politik Malaysia dengan kemuncaknya Tsunami Cina seperti yang kita semua dapat saksikan pada pilihanraya PRU-13 lepas.

Politik inilah juga yang membawa kepada kemusnahan ‘tahaluf siyasi’ yang sangat superficial sifatnya kerana bertunjangkan  kebencian Asal Bukan UMNO (ABU). Makanya ideals Islam seperti Hudud yang mahu direalisasikan oleh PAS, telah ditentang hebat DAP yang sememangnya mahu Islam, Agama Negara tidak lebih daripada bersifat ceremonious semata-mata.



Maka bukanlah sesuatu yang mengejutkan jika Muslim yang cuba mengabsahkan Islam seperti yang termaktub pada Perlembagaan Persekutuan secara konsisten dan menyeluruh bakal ditentang hebat oleh DAP. Cuma kali ini, pasca Tsunami Cina, DAP mula menggunakan wajah-wajah bukan Cina (kecuali Zairil Khir Johari, tentunya) untuk mengkritik Islam dan susuk Muslim yang tidak mereka suka.

Syerleena Abdul Rashid adalah salah satu suara Melayu (daripada yang beberapa kerat) yang sering digunakan DAP untuk memberi legitimasi kepada kempen hina Islam dan Muslim atas label kebebasan bersuara, berekpresi dan intelektualisme.

Kelmarin melalui artikel yang cuba menghina sentimen Muslim, Syerleena mendakwa negara ini sedang hancur kerana banyak mendengar pandangan ‘false self-declared prophets.’

Walaupun beliau tidak menamakan siapa yang dinamakan beliau sebagai ‘nabi palsu’ itu. Namun ayat yang merujuk kepada Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkenaan dengan kenyataan beliau bahawa Islam tidak harus dinilai sengan logik akal semata-mata, diejek dan diputar belit Syerleena sebagai penolakkan kepada intelektualisme, muncul sejurus selepas terma tersebut.

Mufti Perak sebenarnya tidak menolak intelektualisme tetapi menekankan bahawa dalam memahami syariat Islam, banyak keilmuan yang diperlu diketahui seseorang itu dan bukannya dengan berbuat kenyataan sesukati hati mengikut proses logik akal semata yang tidak bertunjangkan tradisi keilmuan Islam yang sangat luas dan beragam sifatnya.

Lebih daripada itu Islam adalah berdasarkan iman. “Iman itu boleh diukur dengan kenyataan yang dikeluarkan. Jadi, tidak boleh dikeluarkan kenyataan secara akal atau logik kerana ia adalah hukum Allah.”

Dan akal pula dipengaruhi oleh nafsu dan ianya tentunya terdedah kepada ‘bisikan’ syaitan. Bukankah hakikatnya ini telah diperjelaskan dengan nyata dan terang dalam Surah An Nas sendiri? 

Say, "I seek refuge in the Lord of mankind, The Sovereign of mankind. The God of mankind, From the evil of the retreating whisperer - Who whispers [evil] into the breasts of mankind - From among the jinn and mankind."

Kenyataan Mufti Perak itu pula dibuat untuk menegur seorang Menteri Muslim yang terkhilaf dengan sebuah kenyataan dan Menteri tersebut juga telah ditegur oleh beberapa tokoh lain seperti, Dr Zaharuddin Abdul Rahman (MURSHID), Ustaz Kazim Alias, Ustaz Zamri Hashim (Timbalan Mufti Perak).

Tentunya seorang intelektual akan faham dengan kebenaran teguran tersebut. Jika seseorang berbuat kenyataan tentang sesuatu yang bukan bidangnya, bukankah itu lazimnya akan dibakul sampahkan saja rata-rata orang bijak?

Adakah kita meminta pandangan seorang ahli politik tentang bagaimana mahu membina sebuah bangunan lapan puluh tingkat sekompleks KLCC, contohnya? Atau kita mengupah jurutera pakar, arkitek pakar dan kontraktor pakar, terbaik dalam bidang masing-masing untuk berbuat demikian?

Tentunya ahli DAP Pulau Pinang tidak pergi berjumpa dengan Lim Guan Eng untuk mengadu sakit belakang, contohnya, kerana mereka semua sedar bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang itu bukanlah seorang doktor!

Dan Lim Kit Siang juga bukanlah seorang pengarah filem tentunya tidak mampu untuk menghasilkan sebuah filem sehebat ‘The Raid’ contohnya?

Jadi kenapakah masih terdapat mereka-mereka yang bukan ahli dengan ilmu Islam sering cuba berlagak pandai dengan berkomentari tentang Islam dan syariat yang dibawakannya? Kenapakah pula ianya sering juga datang daripada ramai susuk bukan Islam sendiri? Adakah mereka-mereka ini lebih ‘ahli’ daripada seorang mufti?

Dan pada abad ini, masih wujudkah ‘self-declared prophets’ asli dikalangan kita? Bukankah Rasullulah itu merupakan Nabi dan Rasul terakhir? Jadi label bangang apakah yang cuba dicerna DAP dengan idea ‘false self-declared prophets’ yang dinukilkan oleh artikel tersebut?

Self declared prophets at this day and age, kalau pun ada, are naturally false. Jadi terminologi tersebut juga merupakan suatu kebangangan yang jelas dan nyata.

Persoalannya gelombang ‘intelektual’ bentuk apakah ini yang sedang cuba dihidangkan DAP kepada rakyat Malaysia kini?




Rujukan:
3-      http://quran.com/114

2 comments:

  1. Tak tau knp tp bila tgk muka melayu liberal mcm syerleena ni rasa nak lempang2 je. Nabi kan da sabda ulama pewaris baginda. Maka ulama agama la yg paling berhak utk ulas pasal agama. Ni kenyataan bodoh kedua aku dgr Dr mulut betina ni. Sblm ni bole mengaku iman dia kuat masa isu kalimah Allah.

    Jentayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia berkhidmat untuk parti tu, Tuan Jentayu.Cari makan orang kata.

      Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.