Thursday, 23 July 2015

Majoriti Rakyat Malaysia Tolak TPPA!

Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), yang mahu dijadikan legasi pentadbiran Presiden Barack Obama, turut dibantah sebahagian rakyat Amerika Syarikat sendiri.

Kerajaan Malaysia harus mendengar bantahan majoriti rakyatnya terhadap TPPA dan meninggalkan meja rundingan segera
 
Satu kajian awam terhadap sembilan daripada 12 negara yang menyertai perjanjian itu mendedahkan, sokongan paling lemah terhadap TPPA adalah di Amerika syarikat dan Malaysia dengan hanya mendapat sokongan 38 peratus rakyatnya.

“Negara yang menerima bantahan paling kuat daripada rakyatnya adalah Kanada (31%), Australia (30%),” laporan Pusat Penyelidikan Pew itu dipetik.

Di Amerika, kira-kira 12 peratus rakyatnya mengatakan bahawa mereka tidak pernah mendengar tentang rundingan ini.

“Manakala 31 peratus rakyat di Malaysia juga mengatakan perkara serupa,” kata laporan itu lagi.

Asas kepada penentangan itu dikatakan berpunca daripada dasar perjanjian yang berat sebelah, dan kerahsiaan butir penjanjian yang menimbulkan keraguan dikalangan rakyat.

Laporan itu menyebut, hanya beberapa sahaja yang menerima sokongan kuat daripada rakyatnya termasuk Vietnam, di mana 89 peratus rakyatnya yakin TPPA memberi lebih manfaat kepada negara mereka.

Begitu juga, di Kanada, 70 peratus menyokong dan di Australia 67 peratus.http://www.ismaweb.net/2015/07/kajian-sokongan-terhadap-tppa-di-amerika-malaysia-paling-lemah/

0 comments:

Post a Comment

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.