Tuesday, 14 July 2015

Peniaga Cina Dilaporkan Banyak Menipu-Persatuan Pengguna Islam Malaysia

Umum maklum bahawa ‘penipuan’ adalah salah satu cabaran yang terpaksa dihadapi apabila menjalankan urus niaga dengan peniaga Cina.
 
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, dalam masyarakat Cina, sebahagian mereka beranggapan bahawa menipu adalah salah satu cara untuk mendapat keuntungan lebih.“Kita tidak nafikan itu memang amalan mereka, sudah menjadi budaya mereka pun dalam berniaga.

“Bahkan mereka beranggapan dengan menipu mereka boleh cari makan. Tetapi malangnya, orang yang selalu kena tipu itu adalah orang Melayu, ” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas insiden pergaduhan yang berlaku pada malam Sabtu lalu berpunca akibat penipuan oleh peniaga di Plaza Low Yat. Rentetan itu, sekumpulan tujuh lelaki ‘melepaskan geram’ di premis berkenaan.

Jelas Datuk Nadzim, isu penipuan di Low Yat ini adalah perkara biasa. Hakikatnya tempat seperti Low Yat, Kota Raya, Pertama Kompleks sudah menjadi lubuk penipuan sejak azali lagi.

“Kita sudah biasa dengar amalan penipuan oleh para peniaga ini. Banyak laporan yang diterima daripada pelancong antaranya dari Arab Saudi, Bangladesh dan lain berhubung penipuan ini.

“Jadi tidak pelik bila insiden pergaduhan yang berlaku itu pun disebabkan perasaan marah kerana ditipu,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.

Justeru, beliau menyeru kepada pihak berkuasa khususnya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk membuat pantauan yang lebih kerap dan berkala berhubung isu ini.

“Orang ramai perlu memberikan kerjasama, lapor kepada pihak berkuasa supaya isu seperti ini tidak berulang lagi,” katanya.http://www.ismaweb.net/2015/07/banyak-laporan-peniaga-cina-menipu-ketua-aktivis-ppim/

6 comments:

 1. dah lama dah...cina memang penipu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ridhuan Tee pun ada cerita pasal insiden ini tidak berapa lama dulu...

   Delete
 2. Salam. Orang Melayu telah mula ditipu sejak 5 generasi. Daripada datok kita, turun kepada ibu-bapa kita, generasi kita dan generasi anak-anak. Dalam bab halal haram pula kita sentiasa dikhianati dengan sengajanya memasukkan kandungan haram dalam makanan, produk kulit babi, sarung tangan dsbnya tapi nak buat macam mana sampai PM kita pun kena tipu buta-buta dengan cHina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Malangnya juga ada sesetengah orang kita dikalangan pihak berkuasa dan berwajib yang masih mahu berlembut dengan puak-puak ini. Amat malang sekali!

   Delete
  2. Najib dan kpn pun menipu menangkan cina, kesian org melayu

   Delete
 3. The Mines pun tempat diorg menipu jugak..jangan beli handphone kat kedai2 bukan rasmi..beli kat outlet sahaja walaupun lebih mahal..bila beli handphone jangan tinggalkan untuk install perisian..masa tuelah diorg akan menukar ker handphone x ori

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.