Wednesday, 8 July 2015

Kenyataan Wan Saiful IDEAS Terhadap Tun Hamid Melampau

Ahli iPeguam, Lukman Sheriff hari ini menempelak Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan apabila mengeluarkan kenyataan yang berniat jahat terhadap bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad.
 
“Komen yang diberikan itu tidak adil dan berniat jahat. Mungkin kamu tidak bersetuju dengan Tun Abdul Hamid, tetapi untuk memfitnah dia adalah sangat tidak wajar,” katanya.

'An animated panel discussion moderated by Wan Saiful Wan Jan and participated by Datuk Nur Jazlan, Dr Suffian Jusoh, and Datuk Noor Farida then followed. The discussants spoke about the need for Malaysia to embrace liberal values, in both the political and economic spheres'
 
Kelmarin, Wan Saiful dalam satu kenyataan menyebut bahawa tempoh untuk Tun Abdul Hamid berkhidmat telah berakhir dan Malaysia telah bergerak dari pandangan konservatif beliau.

Wan Saiful juga mengatakan beliau kasihan dengan ‘mereka’ yang selama ini terlibat dengan penghakiman mahkamah di bawah pengadilan Tun Abdul Hamid.

Ini berikutan sebelum ini Tun Abdul Hamid ada meluahkan kebimbangannya berhubung kewujudan segelintir hakim di negara ini yang mengambil tafsiran hak asasi ala-Barat, sehingga keputusan yang dibuat sangat liberal sehingga bertentangan dengan syariat Islam.

Katanya, hakim-hakim berkenaan menafsir Perlembagaan Persekutuan sehingga lupa kepada pengiktirafan terhadap perintah agama Islam.

Sebaliknya Wan Saiful mendakwa, sama ada pemerhatian Tun Abdul Hamid mengenai kecenderungan liberal adalah benar atau tidak, negara ini secara keseluruhannya telah pada dasarnya menjadi lebih liberal.

Tegas Lukman dalam isu ini, Wan Saiful perlu menarik balik kenyataan tersebut.

“Untuk mengekalkan kredibiliti pertubuhannya, Wan Saiful perlu menarik balik mana-mana bahagian dari kenyataan tersebut.

“Kita tidak perlu berselisih pendapat. Seharusnya semua pihak perlu sentiasa mengekalkan adab ketika berwacana,” katanya.http://www.ismaweb.net/2015/07/kenyataan-wan-saiful-terhadap-bekas-ketua-hakim-negara-berniat-jahat/

4 comments:

 1. Apa hak individu/'ngo'/feminis "New World Order" (SATU dunia baru - yg- diKUASAI Barat/Zionis) PUAKA-PUAKA LESBI/HOMO-LIBERAL-amat KEPARAT-pro Barat/ZIONIS ni nak bercakap bagi MAJORITI umat Islam/Melayu yang KONSERVATIV (konservativ bukan sesuatu yang buruk tetapi adalah bermakna masih TRADISIONAL; cuba mengamalkan apa yang disuruh ALLAH SWT, buak yg. disuruh MANUSIA-mcm-BINATANG BUAS)?! Sebenaqnya depa ni EJEN-EJEN PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 - supaya depa boleh hidup TAK BERMORAL-mcm-PENGIKUT-SYAITAN (terutamanya hidup bebas sebagai PUAKA HOMO/LESBI) sewenangnya di NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang berzaman kita ni!!

  Kan Dunia Islam dan ramai pemimpin Islam-LIBERAL-KEPARAT ni (tapi AWAS - antaranya si PENYAMAQ KAPIR) dok asyik TERUJA mcm. si PEMBODEK-BANGANG memanjang - dok SEMBAH-mcm-si-KULI, "hak asasi kesamaan-kebebasan tanpa-batasan/demokrasi"-SAMPAH si MUSUH ISLAM dari Barat-ZIONIS dan ejen-ejen mereka dari si DAPBANGKAI/PKRSODOM; sedgkan si Barat-ISrael boleh asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH/MEROGOL umat Islam dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Libya, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Afrika Tengah, Guinea, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ-INTERPOL dsbnya yg. disyaki diKUASAI si PENGGANAS Barat/NATO- ZIONIS!!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 2. PEMBETULAN:

  Apa hak individu/'ngo'/feminis "New World Order" (SATU dunia baru - yg- diKUASAI Barat/Zionis) PUAKA-PUAKA LESBI/HOMO-LIBERAL-amat KEPARAT-pro Barat/ZIONIS ni nak bercakap bagi MAJORITI umat Islam/Melayu yang KONSERVATIV (konservativ bukan sesuatu yang buruk tetapi adalah bermakna masih TRADISIONAL; cuba mengamalkan apa yang disuruh ALLAH SWT, bukan yg. disuruh MANUSIA-mcm-BINATANG BUAS)?! Sebenaqnya depa ni EJEN-EJEN PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 - supaya depa boleh hidup TAK BERMORAL-mcm-PENGIKUT-SYAITAN (terutamanya hidup bebas sebagai PUAKA HOMO/LESBI) sewenangnya di NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang berzaman kita ni!!

  Kan Dunia Islam dan ramai pemimpin Islam-LIBERAL-KEPARAT ni (tapi AWAS - antaranya si PENYAMAQ KAPIR) dok asyik TERUJA mcm. si PEMBODEK-BANGANG memanjang - dok SEMBAH-mcm-si-KULI, "hak asasi kesamaan-kebebasan tanpa-batasan/demokrasi"-SAMPAH si MUSUH ISLAM dari Barat-ZIONIS dan ejen-ejen mereka dari si DAPBANGKAI/PKRSODOM; sedgkan si Barat-ISrael boleh asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH/MEROGOL umat Islam termasuk WANITA/KANAK-KANAK (tak pula bising SISJAHANAM tu psl ni?!) dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Libya, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Afrika Tengah, Guinea, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ-INTERPOL dsbnya yg. disyaki diKUASAI si PENGGANAS Barat/NATO- ZIONIS!!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 3. Manusia bodoh lagi jahil

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.