Wednesday, 8 July 2015

Ambiga Mahu Kebebasan Bersuara Disekat??

Pendakwah dan pensyarah, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mendakwa Datuk Ambiga Sreenevasan lebih berbahaya kepada negara ekoran perjuangan hak asasinya yang bercanggah dengan Perlembagaan dan Islam sebagai agama Persekutuan.
 
Membidas bekas Pengerusi Majlis Peguam itu, Ridhuan berkata, adalah tidak adil jika pandangan dan pendapatnya mahu disekat sedangkan kumpulan hak asasi dibiarkan bercakap dengan bebas.

Ambiga sudah mabuk ke, dulu mahu kebebasan bersuara sebebas-bebasnya, sekarang mahu sekat kebebasan bersuara sesetengah pihak, manyak cantik itu muka?!

“Pejuang hak asasi manusia yang bercanggah dengan Perlembagaan dan agama seperti dia sendiri (Ambiga) boleh pula bercakap. Bukankah dia lebih bahaya daripada orang yang dituduh perkauman. 

“Kenapa mereka dibiarkannya bebas bercakap. Saya pula tak boleh membalas apa yang mereka cakap. Jika apa yang saya cakap itu salah, buktikan, mari kita berdebat,” katanya kepada Ismaweb.

Ridhuan berkata, selama ini beliau hanya mengeluarkan pendapat bagi mempertahankan hak orang Islam di tanah air mereka sendiri daripada pihak yang cuba mengganggu mereka.

“Saya tak akan ganggu orang lain selagi mana mereka tak ganggu hak Islam di bumi Islam sendiri.

“Saya tak kisah dituduh perkauman selagi yang saya pertahankan itu menjadi hak orang Islam. Apakah ultra kiasu tidak perkauman?,” soalnya.

Ambiga, ketika berucap dalam forum “We are convinced – Time for a new Malaysia away from racism”, di Petaling Jaya hari ini menyifatkan Ridhuan sebagai “ekstrem perkauman”.

Ekoran itu beliau menggesa akhbar tidak memberi lebih ruang kepada Ridhuan menyampaikan pandangannya, termasuk sebagai kolumnis.http://www.ismaweb.net/2015/07/ambiga-lebih-bahaya-bukan-saya-ridhuan-tee/

1 comments:

  1. Keling Betina Pariah Sundal!!!

    ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.