Thursday, 28 May 2015

Joshua Wong, Rasis Cina Dan Sebakul Sampah

Berita hari ini memuatkan kenyataan angkuh Joshua Wong. Seorang aktivis upahan yang diangkat dari budak hingusan kepada tokoh revolusi ciptaan barat. Ditungggang dan dipergunakan untuk memperkosa negara bangsanya sendiri.

Apabila sebuah syarikat penerbitan  berlogo satwa keturunan anjing yang dikatakan didalangi oleh sekumpulan aktivis menjemputnya untuk aktiviti ‘sarapan pagi’, radar semua pihak tertumpu kepada kenapa menu aktiviti sarapan tersebut perlu mendapatkan si budak ini sebagai salah seorang tetamunya.

Revolusi Payung di Hong Kong tidak membawa apa-apa kecuali kerosakan yang diinginkan kepada imej China sebagai sebuah negara. Lumrah dunia, mahu glamer di mata barat, maka menyalak-nyalaklah mengikut skrip-skrip lolongan yang ditetapkan.Joshua Wong, seorang rasis Cina. Bila dia ditahan, dia menempelak dengan berkata beliau akan lebih dikenali oleh orang-orang Cina nanti. Sana Cina, sini Cina, itu Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina Cina, ini Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina. Cina, Cina, Cina, Cina, Cina, Cina.

Kasihan. Worldview dan matlamat penghujungnya cuma kepada satu segmen manusia yang berbangsa Cina. Itulah juga yang berlaku kepada produk Vernakular tempatan. Dunia ini, bukan dihuni Cina sahaja. Nenek moyang saya juga berketurunan Cina dari Kwan Tung. Tetapi tidak totok dan sekeji orbit Cina orang-orang seperti Joshua Wong.

Kerana orang-orang seperti inilah, orang-orang Cina di Malaysia ini dilihat dalam satu bentuk prejudis yang tidak sepatutnya berlaku.

Melihat namanya Joshua, sesuatu yang asing bagi nama orang-orang Cina Tradisional. Ini juga mungkin jadinya apabila orang-orang Cina meninggalkan budaya asal mereka yang agung, meninggalkan kepercayaan tradisi untuk memeluk satu kepercayaan asing yang tidak pernah tahu mahu menghormati di mana bumi dipijak.

Confucius, Tao dan sebagainya mengajar manusia menghormati manusia dan tuan rumah. Tetapi Joshua mungkin tidak mempunyai konvensyen yang sama.
Lalu, dikatakan Malaysia takut kepada budak hingusan ini sehingga menahan beliau di muka pintu negara.

Maaf. Bukanlah Malaysia takut, tetapi bayangkan jika sebakul sampah yang tidak dikehendaki oleh jiran kita cuba dibuang ke dalam laman depan rumah kita, apakah kita akan membiarkan sahaja sampah-sampah itu masuk begitu sahaja?

Tentu sahaja tidak.

Budaya sampah dan manusia-manusia kecanduan budaya ini tidak harus masuk ke halaman tempat tinggal kita.

Itulah yang Malaysia lakukan. Memastikan Malaysia sentiasa Hijau dan Bersih. Maka elemen sampah sarap seperti Joshua Wong memang patut dihantar kembali di mana dia lebih diperlukan.

3 comments:

 1. Joshua Wong seorang Kristian evangelis.

  http://www.wsj.com/articles/hong-kong-democracy-protests-carry-a-christian-mission-for-some-1412255663

  http://thinkprogress.org/world/2014/10/12/3579154/why-christians-are-helping-lead-hong-kongs-pro-democracy-movement/

  ReplyDelete
 2. Wah, banyaknya Cina tuan Ben?

  Saya setuju dengan pandangan tuan, banyak sangat sampah dah masuk negara ni!

  ReplyDelete
 3. Banyak lagi cina contoh yg boleh dibawa masuk,

  Jack Ma, pengasas alibaba, pengasas xiomi, dll

  Sebalik bangang2 di Malaysia membawa sampah dan najis untuk mengacau negara aman ini.

  Apa faedahnya ini semua? Kalau ekonomi kacau, rakyat gaduh2 kedai kilang dibakar adakah bangang2 ini akan seronok?

  Bangang2 ini juga tiada apa yg baik sumbangan kpd negara..

  Selain dari cacian dan mencari salah manusia lain, Hishammuddin ini kerjanya apa? Buat filem ? Ada menang ke? Potong balak?

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.