Wednesday, 6 May 2015

Antara Kokconut, Manglish & Melongkang

Teruja dengan ucapan Ambiga, blog Thomasfan meraban seketika. Seolah-olah Ambiga tidak dibayar untuk bercakap dan berterusan melakukan tindakan demi tindakan provokasi ke atas negara. 

Tanya Ambiga, "apa yang telah kami lakukan sehingga diperlakukan sedemikian rupa oleh negara, undang-undang dan reaksi pemimpin rakyat Malaysia?" Tidak pasti sama ada Ambiga menghidapi selektif amnesia atau memang terdapat rencat di dalam sistem memori dirinya. Yang jelas, sebagai seorang yang tidak mengambil najis dadah, halusinasi Ambiga tentu sahaja dipacu oleh sesuatu yang lain dari benda-benda terlarang tersebut.

Google sahaja nama Ambiga, demonstrasi, seksualiti merdeka dan Amerika, Anney Google akan menjawab satu persatu persoalan yang ditimbulkan Ambiga semasa bersawai di Asean People's Forum.

Lalu penulis yang teruja dengan ucapan Ambiga menambah tairu untuk memasamkan lagi potret lukisan dirinya kepada wajah Malaysia. 

Rakyat Malaysia bercakap Manglish menjadi ukuran betapa Malaysia selama ini khayal dengan fantasi kejayaan. Itu antara tolok yang digunakan sang penulis.

Tetapi tahukah Sang Penulis bahawa orang Jerman, Jepun, Peranchis dan Korea tidak perlu pun mahir berbahasa Inggeris untuk mengangkat negara mereka maju ke satu tahap yang tinggi?

Yang jelas di dalam semua negara maju tersebut dan di seluruh dunia, rakyatnya fasih dan mampu  berbahasa kebangsaan dengan baik.

Hanya Malaysia sahaja sebuah negara unik di dalam dunia dengan lebih dari 40% rakyatnya yang sentiasa mendakwa diri mereka Malaysian First, tidak mampu berbahasa Kebangsaan dengan fasih, lancar dan betul. 

Bahasa Kebangsaan ialah Bahasa Melayu. Tetapi bahasa yang dipertuturkan oleh lebih 40% rakyat di negara ini ialah Bahasa Melongkang.

Melongkang? Ya.. Bahasa Melongkang. Bahasa Melayu Tahap Longkang. Jelas Malaysia tidak pernah mendiskriminasi mereka-mereka yang bertutur di dalam Bahasa Melongkang ini sehingga ada di antara mereka diangkat menjadi ADUN, Ahli Parlimen dan Menteri.

Berbanding Manglish dalam rabanan seolah tercandu tairu tamat tempoh penulis itu, masalah pertuturan dalam Bahasa Melongkang lebih gawat untuk sang penulis tersebut tekankan.

DAP sendiri di dalam Perlembagaan Partinya menyatakan perkara berikut mengenai Bahasa Malaysia :Masih terlalu awal untuk Teresa Kok menjadi seorang nyonya nyanyuk sehingga melupakan Perlembagaan Partinya sendiri. Tidak perlu panik melainkan Perlembagaan Parti DAP itu sendiri adalah sebuah kosmetik bagi mengelabui apa yang sebenarnya ada di dalam kepimpinan parti seperti Teresa Kok.

Malaysian First? Cakap Melayu Bagi Fasih La Dulu...


8 comments:

 1. Melayu yang bodoh jgn salahkan sesiapa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya.. 6.5 billion manusia selain Melayu harus diberikan Nobel.

   Tp hairan, jika Melayu bodoh, tentulah Melayu hanyut menjadi pendatang di negara China dan India dan tidak mahu pulang generasi demi generasi lamanya.

   Delete
 2. Sifat sebenar mereka muncul dalam kejadian2 tertentu.

  Malaysian first hanyalah slogan untuk menghapuskan identiti asal negara Malaysia yang ribuan tahun didiami oleh masyarakat Nusantara.

  Mungkin juga andartu2 ini ada 2 tujuan berbeza yang salah satunya lebih utama- dianggap hero kaum mereka, atau mahukan belaian jantan hensem melalui provokasi mereka itu.

  Jacilene Victor dh dapat suami mat salleh, anda bila lagi? Ingatlah, Mulut busuk negro pun tak mau..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagus jugak jenis2 ni tak kahwin... God's blessing untuk kita semua krn DNA tertentu tidak diperturunkan dan terhapus di dalam proses evolusi Darwin.

   Delete
 3. Bngsa pndtang ni sbnrnya mrk d ajr sabotjkn bahasa melayu supya lma klaman BM akn jd bhsa cacamrba yg tdk brkualiti. Cma ktgasan dr pihk brkuasa tida ada so naik tocang la kaum bngsat ni. Bayangkn ahli parlimen tk bleh ckp fsih dlm BM ! Knapa ? Sbabnya d skolah rndh jnis bngsa mrk awal2 lg dh d ajr sabotajkn BM. Phak bkuasa tau tp takut hilng undi tutup mta dn pkak tlinga aja ! Tba2 skrng seorng us bngsa cina buat tgoran dn pntk adakn syrat nk jd calun DUN atau Parlimen kna fasih dlm BM. Tak malukah pihk brkuasa mlayu tk brjiwa mcm uztaz ni !

  ReplyDelete
 4. Ahjibgor pyn program semua di englishmalayukan..al kangkong..pm jepun korea..indon cakap bahasa meka bukan english sebab tu dia ambil konsultan englishman..yg pernah jajah kita dulu..

  ReplyDelete
 5. Ben, apa hal ni Bangkit dh tk terBANGKIT sprt dulu dh ? Nmpknya sprti hngt2 tahi ayam aja !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepertimana yang kami sebut dalam penulisan sebelum ini, waktu bercakap sudah tamat...

   Sekarang sudah masuk peringkat perlu melakukan tindakan2 yang mengikut undang2..

   Kami sedang bergerak di dalam fasa itu..

   Kurang bercakap, lebih banyak membuat tindakan..

   Semoga Allah mempermudahkan. Amin

   Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.