Monday, 12 January 2015

POTA, Eric Paulsen dan Charlie Hebdo

Ahad baru-baru ini, New Straits Times memuatkan laporan berita mengenai usaha kerajaan untuk memperkasakan undang-undang bagi mengekang perkembangan aktiviti berbentuk terrorisme di Malaysia. Undang-undang yang buat masa ini dirujuk sebagai Prevention Of Terrorisme Act (POTA) dikatakan akan diperkasakan dengan beberapa bentuk penambahbaikan.

Laporan yang disediakan pada saat seluruh dunia dikejutkan dengan sebuah drama pembunuhan dan tebusan yang berlaku di Peranchis. Seperti Malaysia yang bakal mempunyai POTA, Peranchis semenjak tahun 1986 mempunyai undang-undang bagi mengekang tindakan keganasan dan terorisme. Undang-undang tersebut sentiasa diperbaiki dari masa ke semasa.

Tetapi undang-undang yang dimiliki Peranchis untuk mengekang terorisme dan keganasan nyata tidak dapat menghalang drama yang berlaku baru-baru ini. Ia melibatkan sebuah syarikat penerbitan Charlie Hebdo yang selama ini terlalu biadab membuat penghinaan demi penghinaan dan penerbitan-penerbitan berunsur provokasi ke atas Islam.

Islam mengajar umatnya supaya menghormati jiwa manusia. Tiada satu jiwa sekalipun dapat diambil sewenang-wenangnya tanpa hak. Malah di dalam situasi perang sekali pun, jika musuh menyerah diri dan meminta perlindungan, maka perlindungan itulah yang perlu diberikan kepadanya.

Dan jika seseorang dari kaum musyrik meminta perlindungan kepadamu, maka berilah perlindungan kepadanya sehingga ia sempat mendengar keterangan-keterangan Allah, kemudian hantarlah dia ke mana-mana tempat yang ia beroleh aman. Perintah yang tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui (hakikat Islam). (At Taubah ayat 6)

Provokasi demi provokasi yang dilakukan  ke atas Islam dilakukan secara berwenang-wenangnya oleh penerbitan Charlie Hebdo. Meskipun umat Islam melakukan protes, mereka masih mendakwa diri mereka mahu mengamalkan Hak Kebebasan Bersuara Mutlak. Mutlak di sini bererti boleh menghina semua kecuali menyentuh sensitiviti Yahudi.

Provokasi seperti inilah yang membuka ruang kepada pihak-pihak yang sudah biasa menaja keganasan di seluruh dunia, menggunakannya sebagai alasan untuk mengambil peluang mencetuskan satu bentuk keganasan terancang untuk mencapai motif-motif tertentu.

Maka itu jugalah yang berlaku di Peranchis di dalam drama yang dipertontonkan ke kaca tv di seluruh dunia.

Di Malaysia, provokasi demi provokasi ke atas Islam, umat Islam, pihak berkuasa Islam, Jabatan-Jabatan Agama Islam juga sedang dilakukan secara kerap dan sewenang-wenangnya.

Terbaru, dan seperti sebelumnya, Eric Paulsen, seperti Charlie Hebdo, terus melakukan provokasi ke atas perkara-perkara yang dekat dengan umat Islam. 

Tahukah dia, Beriman Dengan al Quran Ialah Sebahagian Rukun Iman Seorang Muslim? Tahukah Dia Bahawa Seorang Muslim Yang Menolak Hatta Satu Ayat Di Dalam al Quran Gugur Iman Mereka? Tahukah Dia Bahawa Hudud Itu Sebahagian Dari Ayat-Ayat al Quran? Dan Tahukah Dia Bahawa Setiap Muslim Memang Mesti Menanamkan Di Dalam Hati/Pemikiran, Lisan dan Perbuatannya Bahawa Mereka Mesti Menyokong Hukum-Hukum Yang Telah Ditetapkan Oleh Allah? Dan Kenapa Beliau Begitu Celupar Menghina Bahawa Pemikiran Yang Mendukung Rukun Iman Ini Sebagai Punca Kepada Kewujudan Taliban dan ISIL? 
Itu Dalam Satu Twit. Dalam Twit-Twit Lain?
Ketika awal kami mendengar nama Eric Paulsen, segera imaginasi kami menempah penerbangan cuba mencari bayang wajahnya di sekitar negara-negara Scandinavia. Dengan bantuan google, penerbangan imaginasi kami terhempas di Balakong.

Kami pernah menulis tentang Eric Paulsen dan pertubuhan Lawyers For Liberty sebelum ini. Mereka sejak 2011, mendapat tajaan dana setiap tahun dari National Endowment for Democracy (NED) dari Amerika Syarikat. 

Ramai yang tidak tahu bahawa al Qaeda dan Taliban mempunyai satu persamaan dengan Lawyer For Liberty. Ke semua mereka mendapat bantuan dana dari Amerika Syarikat pada permulaan awal pembentukan mereka.


Suatu Masa Dahulu
Suatu Masa Di Masa Kini
Jika melihat kepada provokasi demi provokasi yang dilakukan Eric dan sahabat-sahabatnya, kami risau bahawa tindakan-tindakan tersebut bakal menjejaskan kehidupan Malaysia yang aman damai dan harmoni selama ini.

Apa guna mempunyai POTA dan undang-undang pencegahan terorisme seperti dimiliki Peranchis, jika punca-punca kepada provokasi yang mencetuskan permusuhan dan mengganggu keamanan tidak ditangani dari awal?

Mujur Najib Tun Razak cepat sedar bahawa cadangan memansuhkan Akta Hasutan 1948, sepertimana yang sering dituntut oleh Eric Paulsen dan sahabat-sahabatnya itu sebagai satu cadangan yang paling tidak masuk akal untuk mengekalkan kedamaian.

Bukankah sudah tiba masanya untuk memberikan keadilan undang-undang kepada Eric Paulsen di atas kenyataan-kenyataan provokasinya sebelum ini?

29 comments:

 1. Setuju. Keadilan undang2 untuk Eric Paulsen dan lain2 rakyat Malaysia harus dimulakan dengan kadar segera!

  Nabil

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya Tuan Nabil. Undang2 hanya boleh adil jika ia dijalankan dan bukan disimpan di dalam buku.

   Delete
 2. Nama Nordic, Muka Balakong, Perangai Loji Kumbahan, Siapakah Dia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bakal banduan penjara Malaysia kot..

   Delete
  2. Mesti denda dan pwnjara sekali. Sebab peguam tapi langgar undang2! Kena bagi jadi teladan. Peguam bukan kebal undang2!

   Delete
  3. Ya. Sangat setuju dgn Tuan. Denda maksimum dan penjara maksimum. Itulah yg sepatutnya utk pengamal undang2 yang melanggar undang2.

   Delete
 3. Denda sahaja tak cukup. Musuh Islam seperti Si Babi Eric Paulsen ni mesti dipenjarakan demi kesejahteraan rakyat negara ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju. Denda hanya adil utk mereka 2 yg tidak punya keupayaan kewangan. Bagi yg kaya mcm Paulsen, penjara itu lebih adil.

   Delete
  2. Setakat rm5000 denda mcm hisyam rais tak luak kut. NED bg duit banyak kut. Tu yg berlagak kebal tu!

   Delete
  3. Peguam Hishamuddin Rais bg reason dia agak tua untuk penjara. Hakim kemudian tetap denda.

   Untuk kes Paulsen, jelas dia berupaya untuk bersedia masuk penjara. Ya. Penjara dan denda. Itu yg tepat utk pengamal undang2 yg langgar undang2.

   Delete
 4. Kita sbg. NEGARA ISLAM tak patut asyik APOLOGETIK & TUNDUK-mcm-KULI pd. si puak EKTREMIS/PENGGANAS KAPIRDAJAL ANTI-ISLAM termasuk yg. mcm. PENGGANAS loyar LONGKANG BANGKAI BABI PORKsen ni! Sampai begitu kurang ajaq asyik MENGHINA ISLAM serta para ULAMA dan MUFTI kita yg. digelarnya sbg. 'ANJING' yg. "BARKING mad" - bila KDN/PFDRM nak TANGKAP cepat dan REMAN?! Juga diFITNAHnya tindakan KPN sbg. berkaiatn UMNO - maka KPN harus SAMAN BERJUTA si PORKsen ni!

  Baik KDN juga LABEL dan TANGKAP cepat si EKTREMIS/PENGGANAS ANTI-ISLAM/umatnya mcm. ni - yg. selalunya merupakan EJEN-EJEN PENGGANAS KAPIRDAJAL Barat-Zionis - yg. jelas MENGHASUT kpd. KEGANASAN/KEBENCIAN yg. amat RASIS ke atas Islam/umatnya!! Apalagi Malaysia ni NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang berzaman kita!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar Nek. Cukup2 lah dgn apologetik. Kita mahu tindakan tegas atas manusia kurang ajar spt ini.

   Masa memberi muka sudah tamat. Masa melayu melupakan dan bersikap tak apa sudah lama tamat.

   Ini zaman Melayu/Muslim bangkit. Tuntut apa yang menjadi hak.

   Jika undang2 mengatakan Paulsen bersalah, maka jalabkan saja.

   Karper NFI (No Further Action) sudahlama kembung dgn kes2 yg disapu dibawahnya.

   Delete
 5. Si PENGGANAS/EKSTREMIS ANTI-ISLAM/umatnya spt. loyar LONGKANG BANGKAI BABI PORKsen ni juga nak ambil kesempatan nak jadi 'hero' KEPARAT "free speech" Barat-Zionis, di mata Dunia Barat-Zionis, apalagi dgn. insiden Paris, yg. disyaki dirancang si ISrael/NATO, utk. terus menjtuhkan Islam/umatnya termasuk di Eropah/Barat!

  Kan Dunia Islam dan ramai pemimpin Islam-LIBERAL dok asyik TERUJA mcm. si PEMBODEK-BANGANG memanjang - dok SEMBAH-mcm-si-KULI, "hak asasi kesamaan-kebebasan tanpa-batasan/demokrasi"-SAMPAH si MUSUH ISLAM Barat-ZIONIS dan ejen-ejennya dari si DAPBANGKAI/PKRSODOM: sedgkan si Barat-ISrael boleh asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH umatnya dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Afrika Tengah, Guinea, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ-INTERPOL dsbnya yg. disyaki diKUASAI si Barat/NATO- ZIONIS!!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jika berani kerana benar apa yg dilakukannya itu sebagai free speech, kenapa Paulsen menggelabah delete twit tersebut.

   Inilah golongannya yg menjadi tukang salak belaan Amerika.

   Delete
  2. Ya ke Tuan Ben, si Paulsen tu dh delete ke tweet tu? Berani kerana benar kut...nampak sangat!

   Nabil

   Delete
  3. Awal2 lagi dah kelam kabut delete Tuan.. Klu x langgar undang2 dan mencabar sensitiviti, kenapa mesti takut..

   Delete
 6. Asalam. Slgi m'sia gna undng2 tkut kalah praya dn hlng kuasa tobat kapiak2 nk brnti mki hamun islam. Prkra 3 (1) ada tp tkut nk guna. Pimpinan sotong kurung aja undng2 ni dlm prlmbgan dn d ptisejukan dlm jbtan PM dn Kmentrian Dlm Ngri. Pmpinan sotong ni tkut kpd mnusia sprti obama, soros,yahudi, kit siang, alJuburi,Dapig, pkrsodom dn bnyk lg barua2 yahudi yg ada dlm ngra hngga mletakn Islam ktepi. Tulis la, komen la, kutuk la, maki la, cabr la sotong2 ni buat dek aja. Apa yg dpa nmpk praya dn mtahati mrk buta nmpk Hari Pmbalasan. Tungu la bala Allah yg lg brt dri sunami klntan mngkin bru sdar.Itu pun too late.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikummussalam wbt Tuan.
   Itulah dia negara kita ini. Punya undang2 dalam bentuk harimau lapar, tetapi yang diamanahkan menguatkuasakannya seperti sotong kekenyangan.
   Selagi ramai di atas sana menganggap peti2 undi sebagai Tuhan yang memberikan kuasa, selagi itulah kita melihat Charlie Hebdo Malaysia spt mrk2 ini terus berkelakuan biadab.

   Delete
 7. Selagi minyak ada dia arab, selagi itulah Islam/ middle east akan di kacau.
  Lihat negara2 minyak lain seperti Venezuela.

  Pelik dgn kes2 ini seperti WTC pula:Soalan yang TAK MASUk AKAL
  1. Jika menyerang kenapa Nak Bawa ID card?
  2. Perempuan yg didakwa menyerang diberitakan tiada di France ketika itu.
  3. Salah seorang POLIS penyiasat serangan itu telah membunuh diri..

  Kpd eric plaulsen nama mat saleh muka kopitiam - kita harap lepas ni giliran Kamu pula jadi mangsa puak2 konspirasi ini. Kamu adalah tentera yg tak bergaji yg terpengaruh dgn dominasi pihak Global.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krn itulah kami merujuk apa yang dipertontonkan di seluruh dunia sebagai drama tragik.

   Delete
 8. Tell me what comes up in your mind:-

  1) Prostitution
  2) Gambling
  3) Drinking
  4) Drug Trafficking/Labs
  5) Human Trafficking
  6) Media Bullying/Cornering
  7) Bribing
  8) Land Clearing (Legal and Illegal)
  9) Illegal Logging
  10) Money Laundering
  1) Tax Evasion
  12) Dirty Food Factories
  13) Two face backstabbers

  I see the term 'Moderates' all over it.

  Bet there is more to that list.

  PAS=PKR=UMNO=Penjilat Tegar Tuan Tuan Cina Cina Kapir DAP/MCA/GERAKAN

  PEMIMPIN BANGSAT
  MELAYU MEREMPAT
  ISLAM TERJERAT

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya. fully agree with u Tuan Hamba Allah.
   Decades of fertilizing and dosing law enforcements with meddling hands, now most of us have the perception that we have toothless laws that work around colours and thickness of denominated notes. Those cancerous trades listed are the epitome of what "Moderate" is all about.

   Delete
 9. Kasi settle je diam2...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Settle ikut undang2 dan hukum2 yg ada..

   Delete
 10. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1613688238849964

  NED bagi duit sama LFL aka Eric Paulsen!

  Nabil

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama spt yg dijelaskan Tuan Nabil.. mungkin apa yang diberikan tu tip of the Iceberg..

   Delete
 11. Sudah ditangkap! Jangan lupa dakwa secepat mungkin. Jangan la hantar lawyer lembik tangani kes ni plak ye AG!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah yang sepatutnya. Ia juga utk keselamatan Paulsen tu sendiri.

   Delete
 12. PAS dah menikus
  PKR sah tak boleh pakai
  UMNO tidoooo je manjang

  tubuh la parti baru, utk marhaen yg mampu bangkit dan membela umat Islam

  Bukan parti utk cari duit n memboncetkan perot masing2 n menambah cawangan bini

  tolong la buat sesuatu yg lebih agresif dr "pena lebih tajam dr pedang"

  kami mahu berpedang sekarang, dah sakit hati sgt baca n nothing happen

  Umno nak tunggu jadi apa baru nak keras ngan kapir biadap ni

  Pas? hopeless n helpless

  PKR?

  Bangkit buat parti lain tolong la

  Ikutkan hati nak je bli M16 tembak je si biadap ni bia senyap sket

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.