Thursday, 1 January 2015

Apa Khabar Dengan KPI Talentcorp Tahun 2014? Excellent atau sekadar Moderate?

Blogger Helen Ang telah beberapa kali mendedahkan jumlah dana yang diberikan kepada Talentcorp dan aktiviti perbelanjaan mewahnya sejak ia ditubuhkan Pemerintah.

Beliau menulisnya di sini, sini dan sini.

Tiada siapa pernah melihat apa bentuk KPI yang ditentukan untuk dicapai oleh Talentcorp dengan sebegitu banyak dana yang diberikan kepada mereka. Malah melebihi dana untuk pengurusan Majlis Keselamatan Negara saban tahun.

Bukan setakat itu, sehingga kini kita masih belum jelas akan pencapaian yang telah dicapai Talentcorp dalam membawa aspirasi yang diinginkan pemerintah semenjak hari pertama penubuhannya, sehingga sen terakhir dalam ratusan juta yang telah dibelanjakan.

Talentcorp kini di bawah CEO, Johan Mahmud Merican. Kita mahu ketelusan ditunjukkan di sini. Apakah Talentcorp telah mencapai semua sasaran yang ditetapkan?

Mungkin Sedang Menggunakan Kuasa Jedinya Untuk Menggerakkan KPI Talentcorp sedikit ke kanan atas.
Jika benar dicapai, apakah pencapaian itu adalah satu pencapaian yang mencapai tahap "excellent" atau hanya sekadar "moderate" seperti cara berfikir dengan hanya menggunakan segmen dorsolateral prefrontal cortex otak yang ditunjukkan oleh Johan Mahmood Merican pagi tadi di dalam The Star? Entah apa yang dimakannya semalam sehingga mencetuskan dopamin yang menyatakan bahawa dia pasti mendapat sesuatu ganjaran kepuasan dengan membuat kenyataan berat sebelah dari segi Perlembagaan seperti itu.

Sebagai sebuah badan yang menggunakan wang rakyat dalam jumlah yang sangat banyak bagi tujuan membawa masuk bakat-bakat "excellent" di luar negara, Talentcorp di bawah Johan Mahmood Merican mestilah juga mencapai KPI atau apa sahaja indeks pencapaian yang wajib cemerlang atau "excellent". Jika pencapaianya hanya sekadar moderate, masa untuk menyunting bakat baru perlu dijalankan.

Jadi, apa pencapaian Talentcorp pada tahun 2014? Excellent atau Moderate?



19 comments:

  1. 'Jadi, apa pencapaian Talentcorp pada tahun 2014? Excellent atau Moderate?'

    Mungkin KP Talentcorp kita boleh dapat tahu bila filem Star Wars terbaru nanti diputarkan di pawagam-pawagam tempatan!

    Patutla banyak guna duit, cari Obi Wan Kenobi rupa?! Ish-ish.

    Johan Mahmood Merican dah jumpa Darth Vader ke belum? Gila babi punya lawak la mamat Merican ni!

    http://1.bp.blogspot.com/-z9EHYv9wjrs/VKTZ3Hv8AVI/AAAAAAAAB58/iHGYs43w9n8/s1600/talentChop%2B1.jpg

    Hahaha. Priceless!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talentcorp pasti berjaya kalau mula cari bakat kat Planet Tatooine.. Jedi terakhir pun dikesan di planet tu sebelum dibawa balik untuk berkhidmat utk empire.

      Selagi tidak ke situ dan asyik ke Dubai, Jedi yg dicari Mahmood dan Talentcorp pasti takkan terjumpa.

      Delete
  2. Mamat ni blur sebenaqnya. Pekak sebelah kor. Takkan x prnah dgr Sith DAP dgn Sith Dong Zhong. Kuasa gelap Hindraf pun napq x sebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu masuk MRI tentu hasil scan akan tunjukkan wujud sejenis filter dipasang pada bahagianemprosesan lojik otak.

      Delete
  3. Siapa audit Talentcorp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ada Johan Mahmood Kenobi kena jawab atau Najib sendiri yg tolong jawab.

      Delete
  4. Membazir . baik beri ke MKN bantu mangsa banjir. Talent dari luar (kalau pun dpt bwk balik) 90% sure org PR.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tuan. Selagi belum telus dgn perbelanjaan compare to hasil, selagi tu usaha ni akan dianggap usaha yg membuang duit dan syok sendiri.

      Hanya Obi Wan Kenobi sj yg tahu bentuk Sith apa yg dok berlegar dlm Telntcorp.

      Delete
  5. Should publish list of people brought back by talent corp...make sure the qualification, experience of those brought back is also be made public...rakyat have to know. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Who's who were brought back? How much got spent to brought them back? Lock stock n barrel. How much did they get?

      Hope Obiwan Kenobi is not one of them?!

      Delete
    2. Talentcorp need to hire Mr Necromancer before they could bring Obi Wan Kenobi home from the dead. Johan Mahmood Merican al Kenobi surely wants him back.

      Ya.. Agree 100%. They should publish who they had brought back and what the country get in return.

      Delete
  6. Replies
    1. Genius Tuan. Sesuai sgt dgn nama tu.

      Delete
  7. Look who's busy licking their chinese DAP/MCA/GERAKAN masters.

    Their chinese masters are too sweet to let go. Keep lickin' em ! Surely your pathetic life depends on it.

    PAS=UMNO=PKR=Penjilat Tegar Tuan Tuan CINA CINA Kapir DAP/MCA/GERAKAN

    PEMIMPIN BANGSAT
    MELAYU MEREMPAT
    ISLAM TERJERAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hats off from Gene Simmon of Kiss and Jabba The Hut to these liberals with voluptous tongue Kenobis licking their paymasters for their subservient duties challenging everything that their paymasters told them to challenge.

      Delete
  8. Salam. Mnkin sy lmbt komen dlm isu ini. Tp takn ktua krjn sotong tk bleh nilai apa yg sdng brlku dlm hal ni. Buat kjianlah. Jgn buat excuse fsl bnjir tkdak msa nk tngok. Bnjir bru aja blaku, isu ni dh brthun. Sy cdng TUTUP smua yg mmbabitkn wng rakyt tk brhasil. Apa dok tngu lg wahai sotong-sotong!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam wbt Tuan,
      mKPN, GMM, Talentcorp dsb perlu ditutup dan semua fund digunakan utk progran yang lebih berfaedah utk rakyat.

      Delete
  9. Salam. Sy sngat2 brhrap Allah swt mkbul prmtaan kta agr smuanya yg mrugikn islam dn rakyt, krjan sotongTUTUP. Smoga Allah swt rdzo akn prmtaan kta, aameen x7.

    ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.