Friday, 26 December 2014

Apa lagi Kit Siang mahu?!

Beberapa hari lepas, Lim Kit Siang, bapa kepada Ketua Menteri Pulau Pinang yang mencabar kedudukan Yang di-Pertuan Agong dengan ‘membenarkan’ orang bukan Islam di Pulau Pinang untuk menggunakan kalimah Allah, cuba memberikan peringatan bahawa sidang khas DUN Kelantan untuk membentangkan Hudud pada hari Isnin, 29hb Disember ini sebagai sesuatu yang buruk bagi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).


Pemimpin yang pernah dituduh sebagai pencetus kepada sebuah peristiwa hitam besar di Tanahair itu dilihat cuba menangguk di air yang keruh dengan mendambakan bahawa enakmen jenayah syariah Islam yang bakal dibentangkan di DUN Kelantan tersebut sebagai sesuatu yang bakal membawakan keburukan kepada Malaysia dan rakyatnya!

Lim Kit Siang mendakwa bahawa percubaan untuk berbuat demikian akan melanggar nilai-nilai kenegaraan seperti yang ditetapkan oleh pemimpin-pemimpin kita yang terdahulu. Ahli Parlimen Gelang Patah yang dilabel Tun Mahathir Mohammad sebagai seorang yang cuba menghapuskan semangat kongsi antara bangsa Melayu dan bangsa bukan Melayu yang telah diamalkan sejak negara mencapai kemerdekaan itu, mendakwa lagi bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular.

Ini jelas merupakan satu pembohongan terancang yang cuba digembar-gemburkan oleh mereka-mereka yang amat bencikan pelaksanaan hukum Allah SWT tersebut. Pembohongan mereka ini disanggah oleh aktivis Concerned Lawyers For Justice (CLJ) yang menerangkan dengan jelas bahawa Kelantan berhak untuk membentangkan Hudud dan pandangan yang mengatakan sebaliknya adalah “erroneous, misconceived and misconstrued understanding of our basic law due to selective reading of the Federal Constitution, and not to mention the principles underlying hudud itself.”

Kata CLJ lagi, “As provided for in Part IV, Chapter 4, of the Federal Constitution, our legal framework is built upon the principle of parliamentary democracy; while Article 72(1) thereof specifically protects the privileges of any proceedings in the Legislative Assembly of any State. In this regard, it is perfectly within the constitutional right of the Kelantan State Government and power to hold a special state assembly sitting on this coming 29th December 2014 to table an amendment on the Shariah Criminal Laws Act II 1993 (Amended 2014) and thereafter to take a further step in implementing hudud.”

Kumpulan itu juga, dalam penulisan yang sama mendakwa, Malaysia bukanlah sebuah negara sekular seperti yang sudah diperjelaskan mereka dalam penulisan yang terdahulu yang bertajuk ‘Wither the Myth of a Secular Nation’ dan undang-undang Syariah Islam bukan ‘subservient’ kepada perundangan sivil yang diamalkan negara. 

Kumpulan itu menegaskan lagi kes yang membabitkan Lina Joy dan Herald merupakan duluan yang jelas dan terang meletakkan Islam sebagai Agama Persekutuan “is not merely ceremonial in nature, but rather it imposes positive obligation on the Federation to give effect by appropriate state action, to the injunction of Islam and able to facilitate and encourage people to hold their life according to the Islamic injunction spiritual and daily life.”

Itulah yang amat dirisaukan oleh Lim Kit Siang sebenarnya, lalu kita tidak hairan apabila pemimpin cauvanis itu menjadi tidak keruan apabila PAS bertegas mahu meneruskan pembentangan Hudud pada sidang DUN Kelantan, apatah lagi UMNO Kelantan sendiri telah menyatakan persetujuan untuk menyokong usul itu nanti.

"But it will be a point of no return not only for BN, it will also be a point of no return for PR, as there is no way PR can survive in its present form after one of its component parties can act so unilaterally and arbitrarily as to show utter contempt for the other parties, the PR common policy framework as well as the PR operational consensus principle," katanya lagi yang dipetik oleh sebuah portal tempatan.

Bekas pesalah tahanan ISA itu seterusnya mendakwa bahawa Pakatan Rakyat tidak pernah mempunyai persetujuan untuk “agree to disagree” berkenaan dengan Hudud dan menegaskan apa yang telah diperkatakan oleh Ketua Maklumat PAS, Mahfuz Omar sebagai sebuah “fallacy” dan dakwaan Mahfuz Omar bahawa terdapat persetujuan tentang perkara tersebut adalah tidak benar!

Persoalan yang kita semua harus tanya ialah siapa pula yang berbohong sekarang ini, DAP ataupun PAS?

Namun kenapakah setelah Pakatan Rakyat yang menjanjikan ‘Ubah, Ini Kalilah’ kepada semua rakyat Malaysia dan PAS yang hanya mahu meneruskan agenda partinya yang telah diperjuangkan sejak sekian lama mahu dinafikan haknya untuk berbuat demikian?

Pernahkah DAP dinafikan haknya untuk mentadbir Pulau Pinang dengan ‘ketuanan Cina’ seperti yang cuba diperlakukan ke atas PAS di Kelantan?  Perbuatan Kit Siang itu hanya menyerlahkan lagi sikap kiasu dan gila kuasa menebal  DAP? Apa lagi DAP mahu?

Sesungguhnya benarlah kata Lim Kit Siang bahawa apa yang dicapai kini adalah keberkesanan kepada ‘penyatuan’ yang dicapai oleh PR apabila mereka bertanding dalam pilihanraya umum sebagai sebuah kumpulan.

Jadi apa masalahnya jika PAS pula mahu mengisi kemenangan bergaya yang telah dinikmati partinya itu?

Lim Kit Siang juga mendakwa kemungkinan kemenangan yang dicapai oleh PAS di beberapa kerusi dan PR secara umumnya tidak akan dicapai jika Hudud dijadikan isu pilihanraya. Adakah pemimpin DAP ini mendambakan bahawa mereka telah berjaya menipu rakyat jelata kerana memilih untuk ‘mendiamkan’ isu Hudud semasa PRU13 lepas?

"It is sad if such a political scenario should come to pass, especially for Malaysians who had hoped that change for the better is at last very close," katanya lagi seperti mendakwa bahawa pelaksanaan undang-undang jenayah syariah Islam itu sebagai sesuatu yang tidak baik.

Apa masihkah kita mahu melihat saja dan terus bertahaluf siyasi dengan seseorang dan parti yang jelas sering menghina Islam dan syariah yang dibawanya?

Tentunya kita masih ingat akan seekor ‘pak belang Jelutong’ yang mendabik dada dengan penuh riak dan bongkak dan mengatakan bahawa pelaksanaan hukum Allah SWT perlu dibuat melalui acara ‘melangkah mayatnya dulu’? Apabila ‘pak belang Jelutong’ sudah mati meninggalkan nama, kita masih tertunggu-tunggu kesungguhan PAS untuk melaksanakan hukum yang menjadi titik tolak kepada penentangan PAS terhadap UMNO.

Persoalannya sekarang adakah PAS akan terus tunduk dengan tekanan yang dibuat oleh DAP dan PKR, rakan tahaluf siyasi mereka sendiri? Dan siapa pula yang akan dipersalahkan mereka nanti?

Sesungguhnya Allah SWT sudah merencanakan supaya rakan bukan Islam UMNO dalam BN akan kehilangan kuasa dan legitimasi untuk menjadi batu penghalang dan menidakkan pelaksanaan hukum Hudud. Kerajaan juga dengan kerjasama dengan kerajaan negeri Kelantan telah mengadakan jawatankuasa teknikal bagi pelaksanaan hukum Hudud bagi negeri tersebut.

Terima Kasih kepada politik ‘rakyat kelas dua, tiga dan empat DAP’ yang sering mereka momokkan kepada kaum Cina terhadap pentabiran kerajaan sedia ada. Rakyat yang mahukan ‘Ubah, Ini kalilah’ seharusnya dapat apa yang mereka mahukan. Allah SWT adalah sebaik-baik Perancang.

Dan jika itulah yang rakyat Kelantan mahukan, siapa DAP mahu cuba-cuba menafikan hak mereka? Siapa pula Lim Kit Siang yang mahu berkempen sakan untuk menidakkan pelaksanaan hukum Allah SWT tersebut?

Mungkin kita semua, terutama mereka-mereka dalam PAS sendiri, patut bertanya ‘apa lagi Kit Siang mahu?’




18 comments:

  1. Pepatah klingon ada menyebut seperti berikut:

    "Mana tak bergoleknya epal kalau tak ke mulut Khinzir panggang."

    Bapak biadab, anak kurang ajar.

    ReplyDelete
  2. KEPALA HARAMJADAH NI MAKIN BESAR.
    SALAH SIAPA... ?
    SALAH ALJUBURRI.
    SALAH AL HADI OR AL AZIZ.
    ORANG ISLAM SEHARUSNYA BIJAK DAN CERDIK BERFIKIR.
    MESTI TAHU SIAPA MUSUH SEBENAR.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al Hadi dan Al Aziz ialah dua dari 99 nama Allah yg mulia.
      Tuan perlu tahu bezakan antara Pemilik nama , iaitu Allah dan kedua Abdul yang sepatutnya menjadi rujukan dlm komen Tuan.

      Kami setuju, kepalanya makin besar dan biadab. Kami juga setuju ketiga 2 figura yg disebut turut menjadi punca kpd keadaan ini. Malah kami juga bersetuju dgn tuntutan supaya umat Islam mesti cerdik berfikir. Cuma dlm bab rujukan nama, minta tlg berhati2.

      Delete
  3. Tuan ben,kalau pemimpin melayu tegas babi dalam hutan pun malu nak tunjuk hidung.Ni setakat bagi amaran je cacing kerawit boleh jd p.m.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan boleh jadi Tuan Hamba Allah, dah pun jadi PM sebenarnya.

      Delete
    2. Betoi3 smlm siap pakai baju pink lagi main ngan obama!

      Delete
  4. Inilah musibah mengamal mazhab Sunnah Wal Jamaah yg di anjurkan Saudi Arabia. Tidak ada manusia yang sekejam seperti mana di kalangan keluarga Al Saud. Hudud dikenakan ke atas rakyat, pemerintah boleh buat sesuka hati. Ini juga adalah cara Mahathir Mohamad Iskandar Kuti @#%&£# %&#&#&#. Dia kan masuk ke dlm Liang Lahat seperti sampah besok. Hidup Najib.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sangka pula Kitsiang lemparkan tisu tandas upahannya untuk menjilat dia sehingga berkilat masuk ke dalam Bangkit.

      Selamat datang.

      Kalau tujuannya nak melaga2kan org Islam yg menyokong antara Najib dan Tun M, sorrylah,itu taktik lama RBA dari longkang kumbahan tempat najis DAP dikumpulkan dan tentera RBA ni jadikan tmpat bermastautin.

      Teruskan hidup dalam sistem kumbahan mrk dan teruskan menerima upah utk membuat kerja2 cybertrooping dgn taktik di bawah aras cerdik.

      Kim salam pada bos. Hujung tahun ni, klu KPI terlalu moderate, upah dan bonus tak dapat naik tahun depan.

      Delete
    2. RBAs dah mula masuk bangkit!!!

      Delete
    3. Penjilat CIna Cina DAP bersuara untuk melaga-lagakan Melayu dan Islam.

      Zaman Dolah, ramai Cina Cina ni berkata 'Im a Malay, but .. (fill in the insults).

      Melayu/Islam dah bosan dah dengan taktik busuk ni semua. Kami Paham korang semua celaka. Cukuplah disitu sahaja.

      UMNO=PAS=PKR=PEnjilat tegar Tuan Tuan CIna DAP/MCA/GERAKAN

      PEMIMPIN BANGSAT
      MELAYU MEREMPAT
      ISLAM TERJERAT

      Delete
  5. Salam. Siapa brua kit siang ni nk mnyekat hukum Allah swt d lksanakn ? Pimpinan Pas prlu lht smsak2nya dlm prkra yg mlibtkn aqidah yg mrk pjuangkn dlm pimpinan ulama sjk thun 1982. Klau tkut tk dpt twan putrjya skiranya jlnkn hudud sy fkir msing2 pmpinan dn ahli2 pas d prngkat bwah tahu apa ka hukumnya. Dulu bngali toseh ptikai kna lngkh myat dia dulu klau nk jdkan m'sia ngara islam, Allah swt mkbul pmntaanya dn bngkai dia pn dh d lngkah. Skrng apek yg bngsat mrmpt ke ngri kita pula nk jd hero bru dgn anak dia yg rasis nk skt hukum Allah swt dn apakah pas msih nk plok cium dgn pnntang syari'at Allah ni ? Klau ia jwpnnya tungu la blasan Allah swt dlm msa trdkat yg akn mnghukm kamu smua, insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam wbt Tuan.

      Kita mengharapkan undang2 Allah akan dapat dilaksanakan dengan persediaan yang baik, penuh keadilan dan tidak membuka ruang kpd sebarang kritikan krn kekurangan2 manusia.

      Utk apek tua ini, dia akan berjumpa Allah tidak lama lagi. Sudah lama dia menentang Allah dan membuka jalan penentangan dan penghinaan terhadap Allah melalui organ2 partinya.

      Sahabatnya, sudah pulang. Dia juga akan pulang. Setiap manusia juga akan pulang.

      Pada ketika itu, tahulah dia nanti apa hasil usaha kerjanya di dunia ini.

      Delete
  6. Harap2 barua2 dalam PAS boleh masuk PKR atau DAP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn biar masuk mana2 tuan.

      Biar mereput di luar dr terus membuat kacau menggunakan lesen politik di dalam.

      Bangkai tempatnya dalam kuburan dan bukan untuk diusung merayau merata2.

      Delete
  7. DAP sama mcm bisnes PASAR,

    1.Kacau market dgn apa juga cara.

    2. Bolot semuanya.

    Ini adalah sifat Binatang yg dihalau China sejak 500 tahun dulu.

    Menurut Tom Pires -
    Cina di selat melaka Banyak lanun, menipu & menurut sarjana British, mereka bisnes untuk PUAK2 sahaja.

    Mmg dapat ditafsirkan selama ini mereka cuba melancarkan Perang halus di Nusantara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrk tak akan berhenti selagi mrk tak memegang kuasa.
      Kita pula jangan jadi bodoh dgn percaya mrk akan berlaku adil ke atas kita nanti.

      Delete
    2. Betul,

      Bumiputra semua jangan jadi bodoh lagi. Lama dah tengok pernagai Bumiputra yang termakan dengan senyuman penjual penjual Cina ni.

      Ingat,

      mereka hanya senyum waktu meminta

      Mereka hanya senyum waktu kita ada sesuatau yang mereka perlukan.

      Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.