Monday, 6 October 2014

Wassatiyyah Sime Darby: Rai Deepavali Pada Hari Raya Haji?

Tuan A.Karim Omar berkongsi sekeping gambar. Beliau bertanyakan perkara berikut :

Biar rakaman ini memberi gambaran.
Pada hari umat Islam menyambut Raya Korban.
Sime Darby milik PNB menyambut Hari Deepavali.
Mengapa tidak Hari Raya Haji?
(12:30 tgh. 5 Okt 2014 Saujana Impian, Kajang)
Pautan asal penulisannya pada pautan ini :  http://akarimomar.wordpress.com/2014/10/05/hari-kebesaran-mana-disambut-pada-5-okt-2014/
Kami cuba mencari alasan rasional kenapa perkara ini boleh dibenarkan berlaku. Lalu beberapa persoalan berikut kami cuba kaji dan telitikan terlebih dahulu.
Persoalan yang perlu difahami terlebih dahulu sebelum apa-apa bentuk kesimpulan dapat dibuat adalah seperti berikut:
1) Apakah gambar diambil semasa Sime Darby masih di bawah kawalan penjajah sebelum peristiwa Dawn Raid 1982?
Tidak. Menurut Tuan A Karim Omar gambar tersebut diambil pada 12:30 tengah hari 10 Dzulhijjah 1435 Hijrah atau bersamaan 5 Oktober 2014. Gambar diambil 32 tahun selepas Sime Darby dimilik negarakan.
2) Apakah Sime Darby semasa gambar diambil, diuruskan oleh mana-mana negara luar yang mungkin tidak faham sensitiviti negara?
Tidak. Sime Darby diuruskan oleh rakyat Malaysia yang mendapat kepercayaan organ pemerintah dan Perdana Menteri Malaysia.
3) Siapa pula Perdana Menteri Malaysia? Narendra Modi?
Bukan. Narendra Modi ialah Perdana Menteri India. Perdana Menteri Malaysia ialah YAB Dato' Seri Najib bin Tun Abd Razak.
4) Apakah Malaysia mempunyai Agama Negara?
Ya. Artikel 3(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan dengan jelas bahawa Islam adalah agama bagi Persekutuan.
5) Sudahkah Artikel 3(1) tersebut dimansuhkan dan Agama Negara ditukar?
Tidak sama sekali. Artikel 3(1) Perlembagaan Persekutuan masih kekal di dalam Perlembagaan Persekutuan.
6) Apakah Perlembagaan Persekutuan itu sekadar hiasan dan tidak perlu dihormati atau dipatuhi?
Tidak boleh sama sekali. Perlembagaan Persekutuan mestilah dihormati dan dipatuhi oleh setiap manusia yang mengaku dirinya sebagai warga Malaysia. Malah Malaysia mempunyai Lima Prinsip Asas Rukun Negara yang mana salah satunya menekankan tentang Keluhuran Perlembagaan. Rukun Negara merupakan satu usaha murni Allahyarham Tun Abd Razak untuk memastikan keharmonian dan perpaduan negara.
7) Memandangkan Sime Darby bukan lagi di bawah penjajah, dan entiti itu kini dikendalikan warga tempatan, dan Narendra Modi bukan Perdana Menteri Malaysia, dan Islam merupakan Agama Negara, dan Artikel 3(1) Perlembagaan Persekutuan tidak dimansuhkan, dan Prinsip Rukun Negara menegaskan tentang prinsip Keluhuran Perlembagaan, maka kenapa Sime Darby meraikan Deepavali pada Hari Aidul Adha?
Untuk Perkara itu, sila tanyakan kepada pengurusan Sime Darby, Perdana Menteri dan penasihat-penasihat Perdana Menteri yang mencadangkan pelantikan pengurusan Sime Darby yang ada pada hari ini. Tanyalah pada mereka. Mungkin ini sebahagian dari Wasatiyyah yang cuba diterapkan. Tetapi jawapan yang tepat hanya boleh dikeluarkan oleh pihak mereka.
Harapan kami, janganlah sampai majoriti pengundi Najib Tun Abd Razak melihat situasi ini dalam pandangan dan tanggapan Sensitiviti Bukan Islam dijulang, sensitiviti Islam dibuang ke longkang. Seseorang perlu memberikan penjelasan segera.


9 comments:

 1. nak tarik pengundi hindu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarik undi super minoritidan tolak undi majoriti. Entah sifir apa yg diajar Jala pada PM kita.

   Delete
 2. Ah Jib Gor nak jadi Najeebundram Raja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengundi India tertanya2 kenapa Najib menyisihkan mrk dgn tidak mewujudkan alter ego atau avatar mesra India seperti facebook Ah Jib Gor utk menarik perhatian kaum Cina. Apakah Najib tidak berminat utk mmpunyai fb dgn avatar mesra India pula?

   Tiada salah utk mengambil berat dan hatyi semua pihak. Tp jgn sam!pai apa yg berlaku di dalam penulisan di atas mengenai sambutan Deepavbali diutamakan pada hari Aiduil Adha sudahlah..

   Delete
  2. A jibb tambi !

   Delete
 3. Agak2 apa si najib nak jawab depan Allah. Pening tengok puak2 ni tadbir negara. Lubang mana agaknya dia nak sumbat org melayu .

  ReplyDelete
 4. rocky the great unused brown d@#k says: yahooooo... melayu sekarang da takot kat penganut2 ugama2 laen sejak pak lah jadik pm sekejap dulu; melayu sekarang ni bodoh sebab berani bergado sesame melayu je, bila bangsa laen jerkah, jadik tikos kene hujan.. yahooooooo melayu nak kene jahanam macam Temasik..yahooooo lalalalalaaaa tengok kat Telok Panglima Garang bila..

  ReplyDelete
 5. GERAMNya aku! Makin HANCOQ NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang kita ini!

  Lihat juga akin BINATANG BUAS si PENDATANG KAPIRDAJAL berpesta arak dan wanita ala-PELACUR ni - ini mesti angkara si DAPBANGKAI/PKRSODOM serta tuan Barat-ZIONISnya!

  Mana JAIS dan MAIS, yang boleh membenarkan pesta arak “Octoberfest” dipromosi dan telah begitu lama sejak Sept. lagi, dan juga secara besaran dan terbuka di Negara Islam, pusaka nenek moyang kami ini, apalagi kita baru sahaja meraikan Aidil Adha yang mulia?! UMNO/PAS juga telah GAGAL mempertahankan ISLAM/umatnya serta NEGARA ISLAM kita ini!!

  Pesta arak “Octoberfest” ini sebenarnya berasal dari budaya Barat-Zionis Jerman (lihat di http://en.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest), yang mana budaya haram dan amat biadap ini, yang mengagungkan pesta arak besaran serta wanita berpakaian ala-PELACUR (pakaian tradisional mereka diLACURkan) , ini juga sering menyebabkan masyarakat Islam Jerman merasa terhina dan tersisih. Tetapi undang-undang Jerman/Barat-Zionis yang sering melaungkan hak asasi “kesamaan” terutamanya terhadap dunia Islam, boleh pula mendiskriminasi hak dan budaya masyarakat Islam yang mengharamkan arak. Bahkan, umat Islam tidak dibenarkan mengadakan pesta Ramadhan yang suci walau sehari dan hanya di Berlin, dan tiada hari cuti rasmi untuk Hari Raya Aidilfitri dan Aidil-Adha kecuali di Hamburg. Bahkan wanita Islam bertudung tidak dibenarkan bekerja sebagai guru mahupun dalam JPA Jerman.

  Namun demikian, NGO-NGO Jerman seperti Konrad Adeneur, Neuman Stiftung Foundation, Yayasan Kristian Jerman dsbnya amat aktif di Malaysia, kononnya mahu memperjuangkan hak asasi “kesaman-kebebasan” Bukan Islam di Negara Islam kita ini - sedangkan di Jerman, Islam/umatnya makin dibenci dan didiskriminasi, serta anak-anak muda Islam dirosakkan dengan perancangan teliti, budaya Islam mereka, terutamanya melalui sistem pendidikan, dan media-massa yang amat bebas, termasuk yang mempromosi cara hidup homoseksualiti, meminum arak, berjudi, hubungan seks bebas dan pornografi (termasuk di stesyen biasa TV contohnya stesyen sukan, selepas tengah malam)!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 6. Sepatutnya juga, tanggungjawab memantau sebarang penghinaan dan gertakan terhadap ISLAM/umatnya adalah di bawah DYMM Kesultanan Islam/Melayu bersama MAIN; bukan di bawah UMNO/PAS, apalagi parti-parti politik ini yg. makin dikuasai si LIBERAL-PENGKHIANAT. Lihat artikel yg. sungguh bernas ini yg.membuktikan tentang Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) di bawah kuasa DYMM YDPA/Kesultanan Islam-Melayu, sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam, lebih berkuasa dari Kerajaan negeri/Kerajaan Persekutuan mengikut Perlembagaan Persekutuan. Dan artikel yg. sungguh bernas ini juga membuktikan begitu jelasnya pengiktirafan pelansongan kuasa Eksekutif Raja/Sultan Islam-Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari semasa penjajahan British-Zionis pun, hingga semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. mempertahankan ISLAM/umatnya – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012.

  Maka mengapa Malaysia sebagai NEGARA ISLAM, harus menjaga hak dan budaya Bukan Islam yang haram dan biadap, contohnya menganjurkan pesta arak dan wanita ala-pelacur, ala-Jerman/Barat-Zionis, yang memang sengaja mahu menghina serta menggertak ISLAM/umatnya!

  Bahkan, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, mesti didakwa di Mahkamah Syariah kerana begitu biadap sebagai ahli parlimen Islam, mempertahankan pesta arak ini serta menghina secara tidak lansung undang-undang Syariah yang mengharamkan arak, serta menafikan Malaysia ini sebagai Negara Islam; lihat di - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20141007/dn_10/Papan-tanda-pesta-arak-cemari-Shah-Alam, Papan tanda pesta arak cemari Shah Alam:

  TANJONG KARANG 6 Okt. - UMNO Selangor kesal dengan tindakan kerajaan negeri membenarkan papan tanda mempromosikan festival minuman keras, Octoberfest dipamerkan secara terang-terangan di bandar raya Shah Alam.
  …….Sebelum ini, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad merasakan penganjuran pesta arak Octoberfest anjuran Carlsberg Malaysia tidak boleh dihalang ekoran Malaysia merupakan sebuah negara majmuk.

  Pesta arak yang bermula sejak 24 September lalu diadakan di beberapa tempat di Selangor dan kemuncak acara itu akan akan diadakan pada 10 hingga 12 Oktober ini di tempat letak kereta, One Utama Petaling Jaya......

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.