Thursday, 23 October 2014

Badan Peguam Salah!!

Beberapa pengamal undang-undang, bekas pesara kerajaan, bekas pegawai-pegawai tertinggi polis dan orang awam telah membantah usaha untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970).

Mereka berpendapat bahawa akta tersebut penting untuk mempertahankan kedudukan tertinggi Islam dalam perlembagaan negara, Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, kedaulatan Raja-Raja Melayu, hak istimewa bangsa Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan juga hak-hak kewarnegaraan lain-lain kaum.

Mereka juga mengkritik keras usaha yang dibuat oleh Badan Peguam yang bersifat anti Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970), termasuklah cadangan yang dibuat untuk kerajaan memansuhkan akta tersebut dan juga perarakkan badan tersebut yang mendesak supaya akta tersebut dimansuhkan, baru-baru ini.

“Pemansuhan Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970) dan mana-mana undang-undang negara sedia ada adalah merupakan satu kesalahan besar, tidak akan membantu malah akan membantutkan hubungan harmoni diantara kaum dan akan menjerumuskan negara ke kancah kekacauan,” kumpulan tersebut berkata dalam kenyataan media yang mereka keluarkan baru-baru ini.

Kumpulan ini terdiri daripada Bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar, pesara Pesuruhjaya Polis, Datuk Othman Talib, Tan Sri Zaman Khan dan juga beberapa pengamal undang-undang yang juga merupakan bekas naib presiden Perkasa, Datuk Zulkifli Noordin.

Badan Peguam telah mengadakan satu EGM  pada 19 September lepas dan meluluskan usul supaya Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970) dimansuhkan.

Kelmarin Badan Peguam juga telah menyerahkan satu memorandum bantahan kepada seorang menteri di luar Parlimen usai mengadakan perarakan untuk memansuhkan akta tersebut.

Kumpulan itu juga mengkritik Badan Peguam dengan mengatakan bahawa tindakan badan tersebut merupakan satu bentuk penghinaan kepada struktur asas undang-undang tertinggi negara.

“Kami membantah dengan keras tindakan Badan Peguam berarak dan mengusulkan supaya Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970) dimansuhkan,” menurut kenyataan yang mereka keluarkan kelmarin.

Mereka berpendapat bahawa pandangan Badan Peguam yang mengatakan Akta Hasutan 1948 (Pindaan 1970) bertentangan dengan kebebasan bersuara seperti yang termaktub dalam perlembagaan negara adalah salah sama sekali.

Akta Hasutan bersama-sama dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri, Akta Buang Negeri  dan Ordinan Kecemasan telah banyak menyumbang kepada keharmonian segenap lapisan masyarakat Malaysia.

Mereka juga berpendapat bahawa Kanun Jenayah sebenarnya tidak cukup untuk menegah dan mencegah golongan yang sering cuba menimbulkan keharmonian, perpecahan dan perasan permusuhan.

Mereka juga mengutuk keras pandangan sesetengah badan guaman dan organisasi luar yang jelas cuba mencabar kedaulatan Malaysia sebagai sebuah negara bebas dan merdeka.

Dalam kenyataan media tersebut kumpulan ini menyarankan supaya pihak kerajaan menghidupkan semula undang-undang yang berbentuk pencegahan yang telah dimansukan sebelum ini untuk terus mengekalkan keamanan dan kesejahteraan negara.

Pautan Asal :8 comments:

 1. Sepatutnya Ben, DYMM Kesultanan Melayu dan NGO-NGO Islam/Melayu perlu MENYAMAN BERBILLION, PENGGANAS/PEROMPAK PENJAJAH British-ZIONIS di Mahkamah Persekutuan kita dan di Britain serta mahkamah EU kalau Britain enggan atau kita kalah di mahkamahnya - dan kembalikan kesemua Tanah-Alam Melayu yg. termasuk ini ke bawah KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Islam/Melayu kita serta rakyat BUMIPUTERAnya! Dan mendapatkan kembali Batu Putih!

  Kerana PENIPUAN perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 (yg. sebenaqnya adalah pelansungan dari Malayan Union), yg. dipaksa oleh PENJAJAH British/ZIONIS ke atas Kesultanan Melayu serta rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayunya yg. termasuk di Sabah-Sarawak terutamanya kauam-kaum Melayu Brunei/Sulu/ Melanau dll, adalah utk. menghapuskan SEJARAH Tanah-Alam Melayu sbg. bumi Melayu/ISLAM, termasuk dgn. menghapuskan terus KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Melayu terutamanya berkaitan pemerintahan secara ISLAM, dan dlm. kuasa memberikan kerakyatan serta pemilikan tanah PUSAKA di bumi ISLAM kita (maka sebab itulah BERJUTA Pendatang Cina dan India diberi kerakyatan dan hakmilik tanah dgn. begitu mudah mengikut Perjanjian PENIPU ini, yg. berasaskan undg-undg DAJAL Malayan Union, si British-ZIONIS “jus soli” dlm. tahun 1946).

  Dgn. mencabar legasi British-ZIONIS ini di mahkamah, selain dari utk. mendpt kembali TANAH PUSAKA ISLAM/Melayu nenek moyang kita, juga utk. pastikan kuasa PM/DPM jgn. jatuh kat bangsa si PENDATANG KAPIRDAJAL - bawah undg-undg "demokrasi" PENIPU yg. sdebenaqnya ciptaan si Barat-ZIONIS-KEPARAT! TIDAK sama sekali boleh diBENARkan!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu yang sepatutnya dilakukan sejak lama dahulu. Persoalannya Makcik, kenapa kepimpinan kita takut utk memulakan tindakan tersebut dan menuntut hak rakyat asal tanah inu kembali?

   Delete
  2. Awat makcik kata Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 sebagai kesinambungan kepada Malayan Union 1946?

   Delete
 2. Ben. Actually apa yg saya bg sruh ben go through tu ni la sbbnya. Saya dh rasa puak kafirin dn mnafik akan put pressure on this isu. Sprti saya dh kta tnah air kita bkn d jajah mngukut documnt yg saya bg tu. Mmng british tpu ugut raja2mlayu kita sruh tndatngan malayan union. Saya brstuju dgn pndapat makcik smbal blacan dn pguam2 bkn bodoh. Apa yg dpa mau nk jdkan tanah mlayu republik dn snanglah mreka hapus islam. Itu tujuan puak dajjal ni.-pakdin tanjung.

  ReplyDelete
  Replies
  1. In sya Allah Tuan Haji, saya tengah vet through semua docs tu termasuk angle sejarah penjajahan dr siam juga.

   Mmg jelas dalam Perjanjian tersebut, Tanah Melayu tak pernah dijajah British. In Sya Allah, satu persatu akan ditelitikan supaya pensejarahan semula dapat dibuat dgn baik.

   Delete
 3. Ben. Pimpinan takut hilang undi dn kuasa. Itu yg depa tk brani. Biar orang mlayu jd mcm red india d amerika hilang ktuanan dn ngra. Bgitu juga d australia orng abrogini hilng negara mreka. Pmpinan skrang tak kesah. Nk hilng kmudian itu mreka tk kisah krna mnkin mrk dh pjam masa tu. La ni pulon aja la. Kta kna buat ssuatu bkn skdr mmbuat komen ttapi action. Skrng ni mrk srang kita brtubi-tubi. Kta cma prthan aja. So now kita kna counter attack dgn isu ni ngara orang mlayu dn adakn satu mekanisma trdiri dri pakar2 sjarah mngkaji dn mmbtul faktor2 yg d seleweng oleh mat saleh dn mmbawa kes ni ke mhkamah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untuk ia dilakukan pasukan kecil, ia agak perlahan. Cuma desakan melalui pencerahan demi pencerahan, In Sya Allah akan membuka mata mereka2 yg sepatutnya sudah lama mengambil usaha untuk memperbetulkan sejarah yg ditulis penjajah. Setuju dgn cadangan tuan Hamba Allah.

   Delete
 4. We cannot sit still. History will be our judge. Kalau dahulu zaman penjajah kita bodoh sebab tok nenek kita tidak terpelajar dan lemah sebab kita hanya ada keris dan tombak sedangkan mereka mempunyai meriam dan senapang. Kini kita ada yang pakar undang2 terpelajar dan berpengalaman juga ada pakar nuclear maka apa yang ditunggu lagi? Ayuh, susun dan hayunlah langkah2 Pendekar Melayu!!

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.