Tuesday, 16 September 2014

Suatu Hari Di Hari Cuti Tinggalan Kolonial : Benarkah Pengerusi PEMANDU Itu Punya Kuasa Setaraf Peguam Negara?

Hari Ahad lepas yang sepatutnya hari bercuti di negeri-negeri mengikut sistem cuti tinggalan kolonial,sedikit terganggu dengan satu persoalan yang harus dijawab segera.

Tolong jangan sesiapa mempertikaikan tinggalan kolonial ini, kelak akan dikecam sama seperti usaha Kerajaan Johor mengubahnya tidak berapa lama dahulu. Walaupun nada kebencian kepada segala apa yang ditinggalkan kolonial sedang dikemuncakkan lewat isu niat pemansuhan Akta Hasutan oleh Perdana Menteri sebelum ini, tetapi tinggalan-tinggalan kolonial seperti hari rehat pada harti Ahad dimaafkan golongan ini kerana ini selaras dengan hawa nafsu mereka. Bukanlah tinggalan kolonial itu dibenci, tetapi tinggalan kolonial yang tidak memberi sebarang kelebihan kepada mereka-lah yang harus dihapuskan.

Kami menghubungi dan merujuk beberapa peguam yang tidak perlu kami namakan. Kami terpaksa mengganggu hari cuti tinggalan kolonial yang sedang dinikmati mereka semata-mata untuk memeriksa fakta berikut. Benarkah jawatan Pengerusi PEMANDU itu setaraf dengan Peguam Negara? Jika ada, kami perlukan bukti dalan bentuk akta dan catatan perundangan untuk kami memuaskan persoalan tersebut sebagai benar.

Kesemua yang kami hubungi menyatakan bahawa persoalan itu tidak benar. Ia tidak tercatat di dalam Perlembagaan Persekutuan. Ia tidak tercatat di dalam mana-mana undang-undang bahawa Pengerusi PEMANDU diberikan kuasa untuk masuk campur dalam urusan perundangan dan ke dalam urusan badan kehakiman negara.

Jika ia tidak wujud, maka apakah yang dilakukan Idris Jala di bawah ini tidak boleh dirujuk sebagai percubaan campurtangan kuasa Eksekutif ke atas Legaslatif negara? Jika ianya tidak boleh disabitkan sebagai begitu, maka tolonglah beri pencerahan kepada rakyat, apa sebenarnya yang diperlakukannya melalui akaun twitternya di bawah?

Boleh beri pencerahan?


7 comments:

 1. Ben, si jalaBUAYA ni - disyaki ekstremis KRISTIAN-pro ZIONIS!

  Sepatutnya SPRM siasat taukeh-taukeh balak Cina terutamanya syarikat Samling kat S'wak - yg. disyaki habis RAMPAS berlambak tanah kaum BUMIPUTERA Sarawak! Lepas tu, taukeh-taukeh balak ni disyaki habis RAMPAS tanah negeri tepi pantai kat MIRI!

  Bahkan BUMIPUTERA Melayu Miri tepi pantai - Makcik syak satu hari nanti, mahu dihalau semua; termasuk menggunakan geng Kongsi Gelap utk. membakar kpg-kpg. Islam/Melayu sebab Miri disyaki mahu dijadikan bandaraya utama Kristian oleh puak PENGGANAS pemisah Kristian-pro ZIONIS ini (tapi yg. herannya ATM hanya tangkap yg. Islam/Melayu dari Kesultanan Sulu), setelah Sabah-S’wak yg, amat kaya minyak-gas, disatukan dgn. pusat Mossad/Israel-CIA-MI6-Perisikan Jerman di S‘pura!

  Geng Kongsi Gelap KAPIRDAJAL DAPBANGKAI memang terlibat dlm. industri hartanah, yg. disyaki terlibat dlm. pembakaran berleluasa ke atas kpg-kpg Islam/Melayu, termasuk di Sabah-Sarawak, terutamanya TEPI LAUT - utk. MERAMPAS tanah/kpg termasuk menawarkan utk. membeli dr. mangsa yg. terdesak atau sekiranya tanah negeri, utk. MENGHALAU umat Islam/Melayu termasuk pelarian Islam, dr. tanah/kpg. tersebut! Lihat kebakaran berleluasa yg. juga MENCURIGAkan ini, di -http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140703/dn_16/50-rumah-di-perkampungan-air-Kampung-Pondo-Pulau-Gaya-terbakar!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita hairan Makcik, ke mana perginya risikan pihak berkuasa kita yg kita ketahui handal satu ketika dulu. Apakah mrk sudah hilang ketajaman bertindak atau tangan mereka kini terikat dengan polisi pemerintah yg mahu playsafe krn takut PRN negeri. Tp tahukah permainan playsafe inilah yg akan menghancurkan negara dan nasib Melayu dan pribumi Sarawak yg setia.

   Keganasan ini x boleh dibiarkan. Kita minta ketegasan dr pihak berkuasa utk bertindak sebelum semua terlambat.

   Delete
 2. Dan KURANG AJAQ betul - si puak PENGGANAS KRISTIAN pro-ZIONIS ni juga MENGUBAH kembali Bendera Sarawak BERLAMBANGkan SALIB KRISTIAN zaman PENJAJAH KANGKANG BABI BRITISH-ZIONIS Brooke!! Apa jadi dgn. KDN/PDRM?! Awatlah dibiaqkan mereka ni buat sesuka hati?! Lihat di - http://cetusankenyalang.blogspot.com/2014/09/sarawak-for-sarawakian-sambut-hari.html , SARAWAK FOR SARAWAKIAN SAMBUT HARI MALAYSIA DI HADAPAN PETRONAS DAN SHELL MIRI.

  KETUA POLIS Miri mesti diPECAT kerana membiaqkan si puak PENGGANAS ni MENGHINA Bendera Sarawak dan Sejarah Kemerdekaan- Hari Malaysia!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mrk mahu Sarawak menjadi Papua. Klau kita lihat Mak Cik, semua negara baru yg muncul di dunia ialah negara2 yg asalnya negeri Majoriti Kristian yg pernah menjadi sebahagian dari sebuah negara Islam yg besar. Lihat sj Timor Leste, Sudan SElatan dan beberapa negera baruyg lain. Jadi takhairanlah, bendera Berook dikibarkan mrk krn mrk ini gullible lot yg ditunggang oleh kuasa kolonial melalui pemisah spt Dorrise Jones.

   Delete
 3. bila deris yg tau menjala sembrono ni nak letak jawatan ye.. semak mata je..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takut ianya hanya berlaku bila habis semua ikan di laut dijalanya Tuan Hamba Allah.

   Delete
 4. Ben, Makcik syak jbtn. Perisikan mahupun pangkat tertinggi dlm. PDRM terutamnya di bandar-bandar besar, makin dikuasai PENDATANG Bukan Islam, di NEGARA ISLAM ini - tengok kes PPS pun, kenapa si guan eng DAPBANGKAI tak pula diTANGKAP kerana menubuhkan Pertubuhan Haram yg. disyaki GENG KONGSI GELAP? Dan apa jadi 10, 000 ahli PPS yg. kononnya mahu disiasat polis - dah SENYAP berita!

  Dan sekrg. si guan eng BANGKAI ni tukar taktik pula – gantikan PPS dgn- JKKK yg. berlagak mcm. polis juga! Manalah KDN ni?! Lihat di - http://theflyingkick.blogspot.com/2014/09/lim-guan-eng-ubah-taktik-pps-dah-pakai.html , LIM GUAN ENG UBAH TAKTIK, PPS DAH PAKAI 'SERAGAM' JKKK PULAK!!!, Posted by CUCU TOK WAN, September 14, 2014!

  Sementara isu UPSR ni diPERBESARkan mcm nak runtuh negara dan guru-guru/jurutera Islam/Melayu yg. ditangkap, dilayan dan digari spt. PENJENAYAH besar mcm. GENG KONGSI GELAP KAPIRDAJAL atau PENGGANAS (yg. si KAPIRDAJAL PPS-JAHANAM tu pun tak pula tengok dilayan mcm. ni), sampai nak jatuhkan Kem. Pendidikan -sebenaqnya inilah motif utama si DAPBANGKAI/PKRSODOM!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.