Tuesday, 16 September 2014

Kisah Kekecewaan Bekas Hakim Mahkamah Rayuan dan Campurtangan Pengerusi PEMANDU.

R.Nadeswaran, wartawan akhbar The Sun memetik kandungan email dari bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mahadev Shanker. Berikut petikan yang dimuatkan.
"In my valedictory speech at the last Annual Bar Dinner I made a plea to the Ketua Hakim Negara that he should do everything possible to restore the Judiciary to its full independence and judicial power.
"This means restoring our constitution to what it was before the judicial powers of the Court was so radically truncated to make it a subsidiary and subservient arm of Government merely to implement such laws as the Executive thought fit to pass.... "How far we have fallen from that standard I leave you to contemplate and ask yourself what check or balance is there if the executive does not feel that the sword of justice hangs high above every one and not over some and not others." (1) 
("Dalam pidato perpisahan yang saya ucapkan semasa Majlis Makan Malam Tahunan Majlis Peguam, saya membuat rayuan kepada Ketua Hakim Negara bahawa beliau perlu berusaha sedaya mungkin untuk memulihkan Badan Kehakiman negara kepada situasi benar-benar bebas dan berkuasa penuh."Ini bermaksud mengembalikan perlembagaan kita ke masa sebelum kuasa kehakiman dipecah-pecahkan untuk menjadikannya sebuah subsidiari dan cabang rendah Kerajaan yang hanya akan menjalankan undang-undang mengikut kehendak pihak Eksekutif jika mereka merasakannya perlu.. 
"... Berapa jauh telah kita merudum jatuh dari aras sebelumnya, saya tinggalkan persoalan tersebut untuk anda renungkan dan bertanya kepada diri sendiri apa bentuk sekat atau imbangan yang masih berbaki jika golongan eksekutif tidak merasakan pedang keadilan tersemat tinggi di atas semua pihak dan bukan di atas segolongan tetapi tidak golongan yang satu lagi."

Betapa Datuk Mahadev Shanker kecewa dengan gangguan pihak Eksekutif ke atas kuasa kehakiman negara. Walaupun ucapan tersebut diucapkan lama dahulu, tetapi apa yang digusarkan Datuk Mahadev masih berlaku sehingga ke hari ini. Lihat sahaja screenshot di bawah:
Jika ini bukan percubaan campurtangan pihak Eksekutif ke atas Legaslatif negara, atas kategori apa kita boleh namakan tindakan Pengerusi PEMANDU ini?

Apakah dia bercakap bagi pihak kerajaan atau hanya pandangannya sebagai individu? Najib Tun Razak seperti biasa masih diam dengan tindakan Idris Jala ini.
Rujukan :
1)http://m.thesundaily.my/node/272126#sthash.MJm3DFfc.dpuf

4 comments:

 1. Baca buku biografi pm dan baca pengantar oleh zahid, pm tak akan menjawab tetapi akan biarkan semuanya jadi diam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib sudah memilih utk diam dan playsafe dalam byk perkara. Yg jelas, musuhnya bukannya semakin diam, malah sudah mula memijak kepala dalam semua hal yg Najib diamkan. Entah dari perguruan mana dia berguru bhw diam dia boleh selesaikan masalah.

   Masalah dalam negara semakin bertimbun. Dia boleh terus diam.

   Delete
 2. Ben, si jalaBUAYA ni - disyaki ekstremis KRISTIAN-pro ZIONIS!

  Sepatutnya SPRM siasat hubungan si Jala ni dgn. taukeh-taukeh balak Cina terutamanya syarikat Samling kat S'wak - yg. disyaki habis RAMPAS berlambak tanah kaum BUMIPUTERA Sarawak! Lepas tu, taukeh-taukeh balak ni disyaki habis RAMPAS tanah negeri tepi pantai kat MIRI!

  Bahkan BUMIPUTERA Melayu Miri tepi pantai - Makcik syak satu hari nanti, mahu dihalau semua; termasuk menggunakan geng Kongsi Gelap utk. membakar kpg-kpg. Islam/Melayu sebab Miri disyaki mahu dijadikan bandaraya utama Kristian oleh puak PENGGANAS pemisah Kristian-pro ZIONIS ini (tapi yg. herannya ATM hanya tangkap yg. Islam/Melayu dari Kesultanan Sulu), setelah Sabah-S’wak yg, amat kaya minyak-gas, disatukan dgn. pusat Mossad/Israel-CIA-MI6-Perisikan Jerman di S‘pura!

  Geng Kongsi Gelap KAPIRDAJAL DAPBANGKAI memang terlibat dlm. industri hartanah, yg. disyaki terlibat dlm. pembakaran berleluasa ke atas kpg-kpg Islam/Melayu, termasuk di Sabah-Sarawak, terutamanya TEPI LAUT - utk. MERAMPAS tanah/kpg termasuk menawarkan utk. membeli dr. mangsa yg. terdesak atau sekiranya tanah negeri, utk. MENGHALAU umat Islam/Melayu termasuk pelarian Islam, dr. tanah/kpg. tersebut! Lihat kebakaran berleluasa yg. juga MENCURIGAkan ini, di -http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140703/dn_16/50-rumah-di-perkampungan-air-Kampung-Pondo-Pulau-Gaya-terbakar!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang diamanahkan memegang kuasa harus beramanah dalam menjalankan kuasa. Makcik, puak ini tak akan berjaya mnghalau org Islam dan Melayu darti kampumg halaman mrk jika tidak kerana org2 Islam pengkhianat yg bekerjasama dgn mrk di dalam pemerintahan. Kita sudah melihat ia berlaku di Singapura, Pulau Pinang dan Johor kini. Sarawak mnkin yg seterusnya.

   Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.