Saturday, 30 August 2014

Apa Kedudukan Indeks Syariah NUCC?

Satu usaha yang sangat murni dan baik telah dilancarkan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak semalam. Negara Islam ini, di bawah pentadbiran Najib Tun Razak memperkenalkan inisiatif Indeks Syariah untuk mengukur dan menilai pencapaian Malaysia dalam melaksanakan tuntutan syarak melalui maqasid syariah dan bakal diguna pakai di negara ini bermula Januari 2015.

Kajian bakal dijalankan oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM).

Pujian harus diberikan kepada Najib Tun Razak di atas kenyataannya yang menyatakan program itu amat dekat di hatinya sambil menjelaskan, indeks tersebut mengukur tahap keseriusan usaha Malaysia dalam mengimarahkan prinsip, nilai dan sistem Islam merentasi pelbagai sektor.

Tetapi kenyataan itu masih tidak cukup untuk diambil serius kerana masih ada penyakit-penyakit liberal dan dan bersifat bertentangan dengan prinsip Islam masih menjangkiti organ pentadbiran negara.

Malah, penubuhan sebuah Majlis tiada beban batu digalas yang cenderung memperjuangkan segala perkara yang bertentangan dengan prinsip-prinsip asas di dalam agama Islam turut diperjuangkan mereka.

Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN@NUCC) telah ditubuhkan atas inisiatif serta perlantikan Dato’ Seri Najib Tun Abd Razak untuk mengkaji serta mencadangkan kepada pihak kerajaan satu bentuk rang undang-undang yang bakal digunakan bagi menggantikan Akta Hasutan 1948.

Malang sekali, Majlis ini bagai menghidapi satu bentuk rasukan dengan menjalankan tindak tanduk lebih sudu dari kuah dengan cuba memperkenalkan perkara-perkara yang jelas bertentangan dengan Perlembagaan serta Prinsip-Prinsip Asas Rukun Negara di dalam Rang Undang-Undang Harmoni yang cuba dicadangkan oleh mereka.

Rang Undang-Undang yang diperkenalkan oleh NUCC telah diubah namanya berkali-kali. Tetapi pengisiannya tetap mahu memaksakan hasrat bejat golongan ekstremis Islamufobia tempatan untuk memasukkan kehendak-kehendak mereka ke dalam undang-undang itu melalui pintu belakang.
Hasilnya, golongan murtad, tidak bertuhan, pengamal homoseksual, golongan LGBTIQ telah cuba diangkat sebagai golongan yang menjalankan hak mereka tanpa boleh didiskriminasikan. Ia jelas bertentangan dengan prinsip-prinsip Islam sebagai Agama Negara. Islam adalah Agama Negara ini. Ia jelas ditegaskan di dalam Artikel 3 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Dengan kewujudan Indeks Syariah yang bakal digunakan menjelang 2015 nanti, harapan kami ialah supaya Majlis-Majlis serta pertubuhan-pertubuhan seperti NUCC ini ditelitikan halatuju serta fungsi peranan kewujudan mereka kembali samada ia benar-benar patuh Indeks Syariah atau pun tidak.

Sekiranya NUCC ini gagal mematuhi Indeks Syariah yang bakal digunakan untuk mengukur tahap keseriusan usaha Malaysia dalam mengimarahkan prinsip, nilai dan sistem Islam merentasi pelbagai sektor, maka ada baiknya pihak-pihak yang mencadangkan kewujudannya, pihak-pihak yang terlibat dengan NUCC dan sebagainya dipertanggungjawabkan kerana gagal untuk mematuhi sesuatu yang ‘sangat dekat di hati Najib Tun Abd Razak.’ 1
Rujukan :


4 comments:

 1. Dekat di hati tapi jauh dari perlaksanaan nanti kot?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa yg baik kita sokong dan kita pastikan yg baik itu kekal baik pada perancangan dan pelaksanaan. Insya-Allah.

   Delete
 2. Sabar dulu woi. Tngk dulu. Jgn hukum terui.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Belum hukum. Cuma kita mahu tgk apa kedudukan majlis redundant ini dalam indeks syariah.

   Delete

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.