Namun, apa yang berlaku pada hari ini mungkin mencatatkan sejarahnya seolah-olah membuktikan kebenaran sangkaan orang ramai selama ini terhadap Gani Patail.
Kes 1: Mendakwa Presiden ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman atas tuduhan menghasut. Didakwa di mahkamah sesyen di Kajang pagi tadi.
Kes 2: Mendakwa ADUN Seri Delima RSN Rayer di mahkamah sesyen Pulau Pinang. Ketua Unit Pendakwaan Jabatan Penasihat Undang-Undang negeri, Datuk Razali Che Ani mohon kes ditangguh dan peguam Rayer akan mohon Peguam Negara untuk gugurkan pendakwaan (laporan Utusan Online).
kes-UZAR-Rayer-berbeza
Apakah ini menjadi satu lagi sebab untuk orang ramai mengesahkan spekulasi yang kuat berlegar?
FB-Yuseri-GaniAGHingga seorang FBer berani membabitkan ‘Gani dengan ‘underworld’” di status FBnya pagi ini:
Isu MAIS : Keputusan ‘buang kes’ oleh Peguam Negara (AG) disebabkan Ghani Patail gagal berfikir & mempertimbangkan keputusan berlandaskan kepentingan agama, bangsa & negara – AG khuatir implikasi keputusan yang dibuat menyebabkan ugutan terhadapnya dilaksanakan oleh pihak tertentu – Inilah padah bila AG dikatakan mempunyai skandal & terlibat dengan ‘underworld’ di mana ia membuka ruang kepada pihak tertentu menjadikan penglibatan AG sebagai alat dalam mempengaruhi setiap keputusan yang dibuat oleh Pejabat Peguam Negara – Justeru adalah wajar Suruhanjaya di Raja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan orang ramai melibatkan Ghani Patail (AG)!
Bagi saya, saya tetap menyokong PEMBELA dan NGO-NGO Islam seluruh Negara yang sedang melancarkan kempen supaya Gani Patail letak jawatan atau digugurkan dari jawatan Peguam Negara dengan kadar yang segera.
Kiriman saya yang berkaitan sebelum ini: