Thursday, 29 May 2014

Misi Rahsia Kerajaan 40 Tahun Sebelum Polisi Panda

Penulisan berikut merupakan perkongsian dari saudara Imran Haaz :

Sebelum Pemerintah menjalinkan persahabatan dengan Negara China 40 tahun dulu, satu delegasi rahsia telah dihantar kerajaan untuk mengenalpasti tentang kemungkinan kesan perhubungan rasmi antara kerajaan Malaysia dengan China. Delegasi yg berselindung di bawah lawatan kerja PERNAS ditugaskan untuk bertanyakan 2 soalan kepada Presiden Zhou sebelum sebarang lampu hijau untuk meneruskan niat kerjasama dgn China dilakukan.

1) Tentang hubungan China dan Parti Komunis Malaya
2) Tentang Pandangan China mengenai orang2 Cina di Malaysia

Tun Razak cuba mengekalkan keseimbangan antara pengaruh Amerika dan China dirantau ini.

Raja Tun Mohar Raja Badiozaman (fifth from left, holding a hat) led a secret mission to China in 1972. Razali (fifth from right) was the “scribe”. — Picture courtesy of Tan Sri Razali Ismail

"Not long after United States Secretary of State John Foster Dulles’ Yellow Peril doctrine “came this man [Tun Abdul Razak] who wanted to put the equation right and find the right equilibrium. He took the biggest gamble with China.”
Malah kelicikan perancangan tersebut ialah, bilamana pihak pemerintah 'memberi ruang' kepada penyertaan dua orang perisik Indonesia untuk menjadi ahli delegasi supaya perjumpaan ini akan dilihat telus dan difahami kesan jangka panjangnya oleh Indonesia.
Jadi, tidaklah perlu hairan dengan kenyataan yg selalu saya ungkapkan, Melayu sudah bergelar empayar seribu tahun sebelum perkataan Amerika itu sendiri wujud.
Kebijaksaan membuat percaturan politik di dalam diam inilah yg sentiasa menjadi kelebihan bangsa bahari.
Bacalah kisah menarik yg dikisahkan kembali oleh Tan Sri Razali Ismail dipautan di bawah :

0 comments:

Post a Comment

Bangkit! percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan al Qur'an dan As Sunnah, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Rukunegara dan Undang-Undang Negara. Sila pastikan setiap komen yang dibuat mengambilkira semua aspek ini supaya keharmonian hidup bermasyarakat secara bertamadun dapat dinikmati secara bersama.